Članak

Zarobljavanje u Rogatici

7. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je u julu 1992. zarobljen na području ove opštine.

This post is also available in: English

Svjedok Rusmir Nukić, koji je početkom rata živio u Rogatici, rekao je da je u junu 1992. godine, nakon što je počelo granatiranje, napustio ovaj grad.

“Muslimani su pretežno napuštali Rogaticu. Ja sam izašao sa svojim prijateljima, rođacima i familijom. Sve smo napustili i uputili smo se šumom prema Vragolovima”, kazao je svjedok.

Zbog nedostatka hrane, kako je ispričao, ljudi su se iz ovog sela noću vraćali u Rogaticu.

“Ostajemo tu dok nije počelo granatiranje Vragolova. Napustili smo onda svi Vragolove”, rekao je svjedok, dodavši da je on 7. jula 1992. zarobljen kod Ustiprače.

Nakon zarobljavanja, kako je kazao, odveden je u logor Rasadnik, gdje je proveo godinu i po.

Na pitanje Odbrane da li je išao u selo Karačići nakon odlaska iz Vragolova, svjedok je odgovorio: “Nismo, kad su pali Karačići, više nismo išli tamo.”

Nukić je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, te Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.

U jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a potom prouzrokovali požar u kojem su ostaci zapaljeni, navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.

Suđenje će se nastaviti 14. jula, čitanjem iskaza preminule svjedokinje.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English