Članak

Struktura Vojne policije

7. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva je govorio o strukturi Teritorijalne odbrane (TO) i Vojne policije, te pritvorskim objektima u Rapatnici i Luci.

This post is also available in: English

Ekrem Duranović je rekao da je, kao vojni policajac, uglavnom bio u pratnji komandanta TO-a, a da je dva dana početkom maja i od kraja avgusta 1992. bio stražar u pritvoru u Rapatnici.

“U maju su tu bila trojica naših koji nisu išli na liniju”, kazao je Duranović.

On je naveo da su, kada je ponovo raspoređen u Rapatnicu u avgustu, dovođeni i srpski civili iz Jasenice koji su htjeli preći na teritoriju pod srpskom kontrolom. Prema njegovom iskazu, oni su kratko ispitivani.

U unakrsnom ispitivanju, svjedoku je predočen iskaz koji je dao 2014. u istrazi, navodeći da je bio u sjedištu TO-a do polovine juna 1992. godine, a da je potom raspoređen u pritvor.

Svjedok je rekao da to nije tačno i da je razgovarajući s bratom shvatio kada je ustvari bio u Rapatnici.

On je takođe objasnio da je greška što je naveo da je bio u pritvoru kada su 21. juna privedeni mještani Potpeći.

Prema optužnici, srpski civili su 1992. godine mučeni i zlostavljani u prostorijama mjesne zajednice u Rapatnici, kao i igrališta. Za ove zločine sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, te Smajloviću i Ćoviću, pripadnicima Vojne policije.

Duranović je naveo da je u objektu kod igrališta bio zatvoren izvjesni Stokan, koji je “sijao strah” i kako se pričalo da je bio maltretiran.

Optuženog Ibračevića svjedok je vidio dva puta u Rapatnici – jednom kada je došao da provjeri je li sve “pod kontrolom”, a potom kada je sa jednim starijim čovjekom došao da uzme “generalije od ljudi iz Jasenice”.

Duranović je rekao da je Smajlović bio komandir u Vojnoj policiji, zadužen za saobraćaj, te da ga u Rapatnici nije viđao.

Ćović je, kako je naveo, kao vojni policajac, bio na punktovima, a u Rapatnici ga takođe nije viđao.

Prema iskazu svjedoka, upravnik u Rapatnici bio je Ismet Imširović, s kojim je bio u smjeni.

Suđenje će se nastaviti 26. avgusta, nakon godišnjih odmora.

Marija Taušan


This post is also available in: English