Članak

Priče o ubistvima u Trnovu

7. Jula 2015.00:00
Na nastavku suđenja za zločin počinjen u Trnovu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH govorio je o ubistvima srpskog stanovništva počinjenim u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim A, ispričao je da su pripadnici Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) ubili dvoje starijih ljudi.

“Imao sam saznanja da su oni ubili u selu Dejčići jedan bračni par”, kazao je on, te dodao kako je čuo da su HOS-ovci počinili još neka ubistva.

Ovaj svjedok je prenio i saznanja o ubistvu članova porodice Cvijetić, Danila Pucara, kao i sveštenika Neđe Popovića. Također je govorio i o ubistvima drugih Srba na području Trnova.

On je rekao kako nije bio svjedok nijednog ubistva, pojasnivši da sve priče potiču od drugih ljudi.

“To je tako. Uzgred sam čuo, a ništa vidio nisam”, dodao je on.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je kazao da nije provjeravao navode koje je čuo. Rekao je kako ne zna jesu li oni od kojih je čuo bili očevici ubistava.

Zaštićeni svjedok A iskaz je dao na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem ubistava i zatvaranja civila srpske nacionalnosti na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinice u HOS-u.

Za optuženog Godinjaka je svjedok rekao: “Bavio se organizacijom otpora. Bio je jedan od najznačajnijih.”

Na pitanje braniteljice Edine Rešidović na koji način je došao do ovakvog zaključka, svjedok je odgovorio da je takav dojam stekao “onako na ulici, što kažu, rekla-kazala”.

Suđenje se nastavlja 14. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English