Članak

Jasmin Čoloman oslobođen optužbi

6. Jula 2015.00:00
Sud BiH oslobodio je Jasmina Čolomana optužbi za zločin počinjen 1993. nad Hrvatima na području Viteza.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće je zaključilo da nema dokaza da je Čoloman, kao pripadnik Diverzantskog voda Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. godine učestvovao u ubistvu hrvatskih civila koji su bili zatočeni u Domu u mjestu Počulica.

“Tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza”, kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća Halil Lagumdžija.

Obrazlažući presudu, Lagumdžija je rekao da je dokazano da su u pucnjavi koja se desila u jutarnjim satima 24. aprila 1993. ispred Doma u Počulici, ubijeni Pero Papić i Jozo i Ivo Vidović, te da je devet civila ranjeno. Dodao je i da nije sporno da su žrtve bili civili.

“Ali spornim se pokazalo učešće Jasmina Čolomana u ovom djelu, na način kako je to opisano u optužnici”, rekao je predsjedavajući Vijeća.

On je pojasnio da je Vijeće iskaze svjedoka Refika Mujezinovića i Nedžada Sivre, koji su na određeni način inkriminisali optuženog, ocijenilo manjkavim. Lagumdžija je kazao i da opisi koje su ovi svjedoci dali o počiniocu djela nisu potpuno uvjerljivi.

“I opis Ane Brković o počiniocu se razlikuje od opisa drugih svjedoka”, rekao je Lagumdžija, podsjetivši da je ova svjedokinja na suđenju opisala kako je izgledala osoba koju je vidjela nakon pucnjave kod Doma.

Vijeće je kazalo i da su svjedoci različito govorili o tome koliko je vojnika prišlo Mujezinoviću dok je stajao u mjestu Vrhovine i naredilo mu da ih vozi u pravcu Počulice.

“Svjedok Sivro je bio izričit da je jedna osoba sjela u auto s Refikom Mujezinovićem… A svjedok Mujezinović je tvrdio da su mu prišla dva vojnika i naredila da ih vozi”, rekao je Lagumdžija.

Vijeće je ukinulo mjere zabrane Čolomanu.

Na ovu presudu moguće se žaliti Apelacionom vijeću Suda BiH.

Suđenje je počelo u septembru prošle godine. Čoloman je od kraja juna do novembra 2014. bio u pritvoru, nakon čega je pušten da se brani sa slobode uz mjere zabrane.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English