Članak

Sljedeće sedmice presuda za ubistva u Vitezu

3. Jula 2015.00:00
Sud BiH će u ponedjeljak, 6. jula, izreći presudu Jasminu Čolomanu, optuženom za ubistva i ranjavanje hrvatskih civila u mjestu Počulica (opština Vitez).

This post is also available in: English

Čoloman je optužen da je, kao pripadnik Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulica došao ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili, i pucao iz automatskog oružja, prilikom čega su tri osobe ubijene, a devet ranjeno.
Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Odbrana Miluna Kornjače, optuženog za zločine počinjene u Čajniču, u utorak, 7. jula, iznijet će završnu riječ. Prvostepenom presudom, Kornjača je proglašen krivim za zatvaranje i premlaćivanje bošnjačkih civila koji su bili zatočeni u metalnom kontejneru na Mostini i osuđen na pet godina zatvora.
On je oslobođen optužbi da nije kaznio odgovornog za ubistva civila u Lovačkom domu, te da je doprinio ubistvima civila iz sela Brdo. Za ove optužbe mu se nije ponovo sudilo.
Posljednji svjedok Tužilaštva BiH na suđenju Nikoli Mariću, optuženom za zločine počinjene u Prozoru, bit će saslušan u četvrtak, 9. jula.
Selman Busnov, optužen za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Kladnja, u petak, 10. jula, nastavit će svjedočiti u svoju korist. Zajedno s Busnovom, za ove zločine sudi se Safetu Mujčinoviću, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Osmanu Gogiću i Kahri Vejzoviću.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English