Članak

HOS-ova ubistva u Trnovu

30. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je čuo kako su pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) ubili članove porodice Cvijetić u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Avdo Vatrić, nekadašnji uposlenik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, pojasnio je da su pripadnici HOS-a ubili Cvijetiće tokom napada na selo Presjenica.

“Mislim da su imali preko 65 godina”, kazao je svjedok i dodao kako ubijeni nisu pripadali srpskoj vojsci.

U vrijeme tih ubistava, prema svjedoku, mjesto Trnovo je bilo pod kontrolom srpskih snaga, a krajem augusta 1992. godine preuzele su ga muslimanske snage.

Vatrić je rekao da su zarobljenici srpske nacionalnosti bili držani u zgradi Teritorijalne odbrane (TO), koja se nalazi pored policijske zgrade. Prema kazivanju svjedoka, dežurni policajac je vodio računa da niko bez njegovog znanja ne uđe u zgradu TO-a.

“Mogu reći da se policija sasvim korektno prema njima odnosila”, dodao je on.

Svjedok je kazao kako je načelnik policije u Trnovu bio optuženi Edhem Godinjak, koji je na tu poziciju postavljen prije rata, te da je bio korektan prema policajcima svih nacionalnosti.

Dodao je kako su srpski policajci napustili stanicu u aprilu 1992. godine, nakon ubistva patrole u kojoj je bilo srpskih i muslimanskih policajaca.

Godinjaku se sudi zajedno s Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistva i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Svjedok je izjavio da mu nije poznato koju je funkciju obavljao Šarić, kojeg je u ratu vidio dva puta. Tužiteljica Vesna Ilić je kazala kako je svjedok u istrazi rekao da misli kako je Šarić bio jedan od rukovodilaca napada na Trnovo, na što je svjedok dodao da misli da je to tačno.

On je kazao da je srpska vojska prvobitno zauzela mjesto Trnovo krajem maja 1992. godine.

Novi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 7. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English