Članak

Naredne sedmice presuda Bosiljku i Ostoji Markoviću

19. Juna 2015.00:00
Sud BiH će u srijedu, 24. juna, izreći presudu Bosiljku i Ostoji Markoviću za silovanje četrnaestogodišnjakinje u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Oni su optuženi da su, zajedno s još jednom osobom, 28. juna 1992. godine naizmjenično više puta silovali S-4, prisiljavajući je da ih nakon silovanja i oralno zadovoljava. Prema optužnici, silovanje je izvršeno u kombiju blizu autobuske stanice u mjestu Dabovci.

Tužilaštvo BiH smatra da su silovanje počinili kao pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS). Suđenje Markovićima počelo je u augustu prošle godine.

Luka Dragičević, Boban i Petko Inđić, Obrad i Novak Poluga, Dragan Šekarić, Oliver Krsmanović, Radojica Ristić, Vuk Ratković i Mićo Jovičić u petak, 26. juna, izjasnit će se o krivici za otmicu 20 putnika iz voza Beograd – Bar na stanici Štrpci (opština Rudo).

Prema optužnici Tužilaštva BiH, putnici iz voza su odvedeni i ubijeni na području Višegrada.

Na statusnoj konferenciji koja je zakazana za utorak, 23. juni, Odbrane Martina Barukčića, Pave i Ilije Glavaša, iznijet će plan izvođenja svojih dokaza. Njima se, zajedno sa Marijanom Brnjićem, sudi za silovanja žena srpske nacionalnosti u periodu od juna do augusta 1992. godine u Odžaku.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English