Članak

Saznanja o majčinoj smrti

18. Juna 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Čajniča, svjedok je u unakrsnom ispitivanju kazao da prije 2011. godine nije znao gdje da podnese prijavu protiv Jovanovića zbog ubistva njegove majke.

This post is also available in: English

Svjedok Nurija Makota je rekao kako je znao da je Petar Pljevačić, od kojeg je dobio informacije o smrti majke, bio u kumskim odnosima sa Jovanovićima.

Tokom direktnog ispitivanja, Makota je kazao kako mu je Pljevačić rekao da su njegovu majku Aišu 4. juna 1992. godine u selu Buškovići (općina Čajniče) ubila “gamad iz Medoševića, zaselak Haluge”.

Na upit Odbrane da nabroji imena živih Srba koji bi potvrdili Pljevačićevu priču, svjedok je nabrojao nekoliko osoba, ističući “da zna da neće svjedočiti”.

Makota je objasnio da je prilikom razgovora sa Pljevačićem bila prisutna i njegova supruga, koja im je pravila kafu, ali je i ona umrla.

Stevo, Milosav, Marijan i Slavko Jovanović optuženi su da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su također optuženi i da su u prvoj polovini jula u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dvoje civila ubijeno je iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu koju su prethodno zaključali, dok je kuća gorjela.

Drugi svjedok na ovom suđenju bio je Vehid Popović, koji je kazao da ne zna ko mu je uništio imovinu u zaseoku Dubrave, istaknuvši da je nakon rata zatekao samo zidine.

Svjedok je pojasnio da mu je prvi komšija bio Petar Pljevačić, sa kojim nisu imali problema, već su “bili kao jedna kuća”.

Popović je za Aišu rekao da je bila stara žena, ali da ne zna šta se s njom desilo. Dodao je da nije ni sa komšijama razgovarao o njoj jer niko neće ni da priča o tome.

Suđenje će se nastaviti 10. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English