Članak

Bacanje bojnih otrova u zatvoru

16. Juna 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da su u starom zatvoru u Bileći, gdje je bio zatvoren, ubačeni bojni otrovi u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

Zajko Bajramović je kazao da je uhapšen 10. juna 1992., kada mu je rečeno da uđe u zgradu Policijske stanice u Bileći, gdje je zatekao deset do 15 muslimana.

“Na nekima od njih bilo je vidljivih tragova fizičkog zlostavljanja”, kazao je Bajramović i dodao da su dovođeni novi i da ih je na kraju bilo između 55 i 60.

On je naveo da su prebačeni u kasarnu, gdje je bio sedam dana, a potom u stari zatvor, koji se nalazi u blizini stanice milicije. Zatvorenike su, kako je naveo, čuvali uglavnom rezervni policajci.

“Sjećam se negdje u augustu, krajem augusta 1992., negdje u popodnevnim ili večernjim satima došla je grupa i bacili su bojne otrove u zatvor. Mi nismo znali šta je. Kad su se počeli gušiti, shvatili smo da su bojni otrovi”, prisjetio se svjedok.

Bajramović je dodao da su potom pucali kroz jedan ili dva bočna prozora, te da su tri zatvorenika bila lakše ranjena, a metak je pogodio i instalacije, pa su ostali i bez struje.

“Prilikom trčanja jedna osoba je rekla da je među njima prepoznala komandira milicije Duku”, kazao je on.

Miroslav Duka, nekadašnji komandir policije u Bileći, za zločine počinjene u tom gradu optužen je skupa s Goranom Vujovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, i Željkom Ilićem, nekadašnjim policajcem.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đačkog doma u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Svjedok Bajramović je kazao kako on nije fizički zlostavljan u starom zatvoru, ali da mu je poznato da jedna grupa ljudi jeste. Kako je naveo, prozivao bi ih dežurni policajac i odvođeni su u zgradu policije.

On je naveo kako je čuo jauke i da je vidio tragove nasilja na osobama koje su se vratile u zatvor.

Svjedok je kazao da poznaje optuženog Gorana Vujovića, te da ga je vidio prilikom saslušanja u stanici policije.

“Ja sam kratko razgovarao sa njim. Bio mi je dobar prijatelj”, kazao je Bajramović.

Nastavak suđenja zakazan je za 30. juni.

Albina Sorguč


This post is also available in: English