Članak

Hapšenje zbog zločina na području Čapljine

11. Juna 2015.00:00
Pripadnici državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su četiri osobe zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Čapljina.

This post is also available in: English

Kako je saopćeno iz Državnog tužilaštva, na području Hercegovine uhapšeni su Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Raič i Ivica Čutura zbog sumnje da su tokom 1993. godine učestvovali u hapšenju i ubistvima bošnjačkih civila u Čapljini.
Prema Tužilaštvu, Zovko, nekadašnji načelnik Policijske stanice (PS) Čapljina, Krndelj kao komandir PS-a Čapljina i Raič, komandant voda Vojne policije, sumnjiče se da su sa drugim pripadnicima vojne i civilne policije zarobili tri nenaoružana civila bošnjačke nacionalnosti u mjestu Čeljevska Ada, a potom ih ubili.
U akciji na Čeljevskoj Adi, kojom je, prema Državnom tužilaštvu, rukovodio Krndelj, učestvovali su Zovko, Krndelj i Raič sa drugim nepoznatim osobama, te su teško ranili i zarobili još jednu osobu bošnjačke nacionalnosti koja je odvedena u PS Čapljina, gdje je maltretirana.
Ivica Čutura se sumnjiči da je tokom mjeseca jula 1993. godine na području općine Čapljina, zajedno sa njemu poznatim licima, hapsio civile bošnjačke nacionalnosti, koji su odvedeni u logor “Gabela”.
Uhapšeni će biti predati Tužilaštvu BiH, koje će odlučiti o eventualnom prijedlogu za pritvor.

Džana Brkanić


This post is also available in: English