Članak

Bojadžićev alibi za zločine u Jablanici

11. Juna 2015.00:00
Svjedočeći u svoju korist, optuženi Nihad Bojadžić je kazao da se krajem jula 1993. godine – u vrijeme kada je, po optužnici, učestvovao u zločinima u Jablanici – nalazio u Sarajevu.

This post is also available in: English

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), drugog dana svjedočenja u svoju korist ispričao je da je 12. jula 1993. godine iz Jablanice s dijelom jedinice otišao na planinu Igman, gdje su se vodile borbe između ABiH i Vojske Republike Srpske (VRS).
On se prisjetio kako je 26. i 27. jula 1993. godine sa starješinama bio na izviđanju Golog brda na Igmanu, za što je njegova braniteljica Vasvija Vidović pokazala dokument.
Bojadžić je dodao i da je u noćnim satima 27. jula 1993. godine napustio Igman i došao u Sarajevo, gdje je ostao do početka narednog mjeseca.
“Bio sam neprekidno u Sarajevu”, izjavio je on, te dodao kako se dan nakon dolaska sastajao s rukovodstvom Štaba Vrhovne komande ABiH.
Optuženi je rekao kako je tog 28. jula od Štaba Vrhovne komande ABiH dobio pištolj i novac za vojnike, a braniteljica Vidović je tokom ispitivanja pokazala nalog za isplatu.
Bojadžić je optužen da je u noćnim satima 28. jula 1993. godine, između ostalog, s jednim saborcem izveo iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti, koje su potom silovali. Tog dana, kako je navedeno u optužnici, hrvatsko stanovništvo iz sela Doljani kod Jablanice dovedeno je u muzej.
Optuženi je kazao da se iz Sarajeva ponovo vratio na Igman, gdje je ostao do sredine augusta 1993. godine.
Na pitanje braniteljice Vidović kako je izgledao poslije toga, optuženi Bojadžić je odgovorio da je “zapustio bradu”, koju je imao do novembra 1993. godine. Ispitujući ga, braniteljica je pokazala fotografije optuženog s bradom, koje su ranije uložene u dokazni materijal.
Ovim je Odbrana nastojala osporiti iskaze svjedoka Tužilaštva BiH koji su rekli da ih je Bojadžić maltretirao u septembru i oktobru 1993. godine, ali da ništa specifično nisu primijetili na njegovom licu.
Optuženi je izjavio kako je početkom 1994. godine postao komandant jedinice “Zulfikar”, koja je pripojena Četvrtom korpusu ABiH, te je promijenila naziv. Dodao je kako je dobio mnoge pohvale dok je vodio ovu jedinicu.
“Neka pronađu bilo kakav zločin, ne treba mi suđenje, ja ću prihvatiti”, kazao je on.
Tužilac će Bojadžića, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici, ispitati 2. jula.

Amer Jahić


This post is also available in: English