Članak

Optuženi tukao zatvorenike u Batkoviću

10. Juna 2015.00:00
Bivši zatvorenik logora Batković kod Bijeljine izjavio je da je optuženi Gligor Begović tukao zatvorenike u ovom objektu.

This post is also available in: English

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, Džafer Deronjić, koji je u julu 1992. godine doveden u Batković, izjavio je da je među stražarima bio i Gligor Begović.

“Svi smo ga se bojali, svi zatvorenici. I njega i Veselina Nikolića”, rekao je svjedok, dodavši da su ova dva stražara najviše tukla zatvorenike.

Naveo je kako su neki zatvorenici tučeni svaki dan, te da su neki od njih i preminuli.

Na pitanje Sudskog vijeća da kaže šta je vidio da optuženi radi u Batkoviću, svjedok je odgovorio da je udarao neke od njih.

Upitan da li je on tučen tokom boravka u logoru, svjedok je prvo rekao da nije:

“Samo sam jednom okrznut dok sam ulazio u hangar. Svako veče se ulazilo u hangar, a stražari bi udarali. Ja, srećom, nisam udaran. Drugi jesu.”

Nakon što ga je Odbrana upitala da li je tačno da ga je jednom istukao Veselin Nikolić, kazao je da jeste, ali da to nije htio ranije spominjati.

“Nisam to htio govoriti jer se tu radi o Veselinu Nikoliću, a ovdje o Gligoru Begoviću”, pojasnio je svjedok.

Begoviću se sudi za učešće u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u Batkoviću, kao i za druge zločine počinjene u tom logoru. Prema optužnici, on je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Deronjić je izjavio da tokom boravka u Batkoviću nije znao prezime optuženog.

“Krajem 1992. godine ja sam od jednog čovjeka saznao prezime. Taj čovjek mi je rekao da je to Gligor Begović”, kazao je svjedok, koji je Batković napustio u oktobru te godine.

Novi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 17. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English