Članak

Razgovor s optuženim

9. Juna 2015.00:00
Na suđenju trojici optuženih za zločin počinjen u Trnovu, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je 1992. godine počeo raditi na ukopu tijela preminulih ljudi i uginulih životinja.

This post is also available in: English

Svjedok Sretko Hadžiabdić, koji je prije rata bio upravnik Veterinarske stanice u Trnovu, kazao je da je u augustu 1992. bio u selu Šabići, gdje mu je rečeno da treba ići u Trnovo i raditi veterinarske poslove i asanaciju terena.

“Svaki put nakon pronalaska tijela sačinjavao sam zapisnik. Za svaku osobu kojoj sam znao ime, označio sam ime i mjesto gdje je tijelo zakopano. Jednu kopiju sam ostavljao sebi, a drugu davao Opštini”, izjavio je on, pojasnivši kako to niko od njega nije tražio, već da je sam odlučio da to tako radi.

Na pitanje Odbrane da li je te zapisnike dostavljao policiji i vojsci, svjedok je odgovorio da, koliko zna, nije.

Naveo je i kako su na asanaciji terena radili i zarobljenici koji su bili smješteni u jednoj od zgrada.

“Ja sam s ovim ljudima išao na teren. Oni su kopali. A kad bih išao s njima, uvijek sam imao obezbjeđenje”, rekao je svjedok, dodavši da nikada nije vidio da policajac iz obezbjeđenja maltretira zarobljenike.

Hadžiabdić je ispričao i kako je 1992. godine sretao Edu Godinjaka, ali da nije znao šta je po funkciji. Kazao je kako je s njim razgovarao u policijskoj stanici, kada je saznao da njegov auto koristi Izet Godinjak, pripadnik Teritorijalne odbrane (TO).

“Rekao sam mu: ‘Edo, daj vratite mi auto nazad.’ On mi je rekao: ‘Ja o tome ne odlučujem, auto je na upotrebi.’ I mi smo se tu rastali”, ispričao je svjedok.

Prema njegovom kazivanju, jednom je vidio osobu za koju je kasnije saznao da je Medaris Šarić, komandant TO-a.

“Nikada ga vidio nisam ni čuo za njega do druge polovine juna 1992.”, rekao je svjedok, dodavši da mu je poznato da Šarić tu funkciju nije obavljao krajem augusta te godine.

Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi sudi se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistva i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok je naveo i da je tokom boravka u Šabićima viđao pripadnike HOS-a.

Suđenje se nastavlja 30. juna.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English