Članak

Odmjeravanje kazne za zločine u Zvorniku

4. Juna 2015.00:00
Nakon obnovljenog postupka zbog pogrešne primjene zakona, Apelaciono vijeće Suda BiH će 9. juna izreći presudu Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću i Slobodanu Ostojiću za zločine počinjene u Zvorniku.

This post is also available in: English

Vijeće će odluku donijeti u pogledu primjene zakona i kazne nakon što je Ustavni sud BiH 15. aprila djelimično ukinuo pravosnažnu presudu kojom su Lazarević, Stanojević i Ostojića bili osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora.

Miloš Perić, branilac Stanojevića, kazao je na ročištu da nisu ispunjeni uslovi za održavanje pretresa, jer je nakon donošenja odluke Ustavnog suda trebao da prethodi postupak donošenja odluke o ponavljanju postupka, pa tek onda pretres.

Vijeće je konstatovalo da ta pitanja nisu predmet ročišta, već činjenice koje se odnose na visinu kazne.

Tužilaštvo BiH je izjavilo da nema novih dokaza koji bi uticali na visinu kazne, te da je “odluka Ustavnog suda jasna”.

Branilac Perić je apelovao da Sud ponovo cijeni osobite olakšavajuće okolnosti, ističući da je Stanojević već izdržao četiri godine, osam mjeseci i 13 dana.

Branilac Ostojića Miodrag Stojanović je rekao da bi njegov branjenik po zakonu bivše Jugoslavije trebao dobiti godinu kazne.

“Odradio je svoju kaznu, bio korektan osuđenik i evo danas je ruina od čovjeka”, kazao je Stojanović.

On je istakao i da je njegov branjenik na uslovnom otpustu i pod mjerama zabrane.

Drugostepenom presudom Lazarević je dobio devet, Stanojević sedam, a Ostojić pet godina zatvora. Oni su proglašeni krivim za premlaćivanje i nečovječno postupanje prema zatočenicima u Zvorniku.

Lamija Grebo


This post is also available in: English