Članak

Iduće sedmice prvi svjedok na suđenju Juriću

Prvi svjedok Tužilaštva BiH trebao bi u ponedjeljak, 1. juna, svjedočiti na suđenju Iliji Juriću za zločine počinjene na području Odžaka.

This post is also available in: English

Za isti dan je planiran nastavak iznošenja završne riječi Odbrane Nihada Bojadžića, kojem se, sa Mensurom Memićem, Dževadom Salčinom i Senadom Hakalovićem, sudi za zločine počinjene u selu Trusina (općina Konjic).

Za utorak, 2. juni, zakazano je iznošenje završnih riječi Odbrane Aleksandra Cvetkovića, optuženog za genocid počinjen u Srebrenici.

Iznošenje žalbi na presudu Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću zakazano je također za utorak. Milisavljević i Pantelić su prvostepenom presudom osuđeni na po 20 godina zatvora za zločine počinjene na području Višegrada, dok je Tasić oslobođen.

U četvrtak, 4. juna, pred Sudom BiH će se pojaviti Sreten Lazarević, Dragan Stanojević i Slobodan Ostojić, nakon što je Ustavni sud ukinuo presudu iz 2010. godine, kojom su osuđeni za zločine u Zvorniku.

Drugostepenom presudom iz septembra 2010. Lazareviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od devet godina, a Stanojeviću od sedam, dok je Ostojić osuđen na pet godina zatvora.

Pred Sudom BiH će se naredne sedmice nastaviti i suđenja za zločine počinjene u Srebrenici, Hadžićima, Prijedoru, Odžaku, Livnu, Stocu, Čapljini, Višegradu i Igmanu.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English