Članak

Salčin se odrekao izjave date pod terapijom

Na suđenju za zločine počinjene na području Igmana, optuženi Dževad Salčin je porekao navode svoje izjave date Tužilaštvu i kazao da on nije odsjekao uho Draganu Vukoviću.

This post is also available in: English

“Tvrdim da nisam počinio to djelo… Kada sam davao izjavu, koristio sam jaku terapiju… Osam mjeseci prije mog hapšenja, ubili su mi sina zbog Trusine”, izjavio je optuženi Salčin.

On je izjavu Tužilaštvu BiH dao 21. marta 2012. godine.

Prema optužnici, Salčin je u martu 1993. ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.

Svjedočeći u svoju korist, Salčin je kazao da se uključio u jedinicu “Zulfikar” krajem juna 1992., te da su bili na Igmanu do januara 1993. godine.

“Kada sam došao, gore nije bilo ništa. Određuju mi da čuvam Strajište… Bio sam bučan, svađao se s njima i riješim da odem za Mostar”, rekao je optuženi.

On je dodao da je u Mostaru bio do kraja marta 1993. i da se ponovo vratio na Igman, gdje je zatekao ljude u civilu kako cijepaju drva i čiste snijeg. Rekli su mu da su to srpski zatvorenici.

Na pitanje da li mu je poznato ime Dragan Vuković, on je odgovorio da ga zna i da je bio na Igmanu u martu 1993. godine, ali da nije bio prisutan kada mu je odsječeno uho.

Salčin je rekao kako je čuo da je to uradio Sadiković zvani Struja, kao i da je Vuković povrijedio uho prilikom pada sa samohotke.

On je kazao da je 14. aprila 1993. napustio Igman i otišao na Trusinu.

Tužilaštvo BiH je u pauzi suđenja predložilo da Salčin prizna zločin, a da će zauzvrat odustati od druge tačke optužnice. Salčin je rekao da se tome usprotivio i da ne želi priznati krivicu jer nije odsjekao uho Vukoviću.

Suđenje se nastavlja 2. jula.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English