Članak

Kredibilni svjedoci potvrdili Bojadžićev alibi

25. Maja 2015.00:00
Petog dana iznošenja završnih riječi, Odbrana optuženog Nihada Bojadžića je istakla kako nema dokaza da je on sredstvom veze rukovodio napadom na selo Trusina (općina) izvedenim 16. aprila 1993. godine.

This post is also available in: English

Braniteljica Edina Rešidović je kazala kako Tužilaštvo BiH tvrdnju da se Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u vrijeme napada nalazio na uzvišenju iznad Trusine dokazuje “nekredibilnim” zaštićenim svjedocima A i O, te Rasemom Handanović.

Nakon priznanja krivice za učešće u ubistvima počinjenim u Trusini, Handanović, nekadašnja pripadnica jedinice “Zulfikar”, osuđena je na pet i po godina zatvora.

Više svjedoka, kako je rekla braniteljica, potvrdilo je tokom suđenja da Bojadžića nisu vidjeli na tom području. Prema njenim riječima, dokazi pokazuju da je napadom rukovodio Seid Padalović, koji je to u vrijeme bio komandant jedinice “Tigrovi” pri brigadi “Neretvica” ABiH.

Kako je kazala Rešidović, Tužilaštvo BiH također zaštićenim svjedocima A i O, te iskazom svjedokinje Handanović nastojalo je dokazati da je prije napada Bojadžić izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ.

“Ne samo da nisu potkrijepili ovaj navod optužnice, nego su njihovi iskazi protivrječni. Objektivan presuditelj činjenica na osnovu njihovih iskaza ne bi mogao donijeti odluku”, rekla je Rešidović.

Braniteljica je pojasnila da je zaštićeni svjedok A prvobitno izjavio da je Bojadžić kazao da u Trusini “ne smije ostati ni uho”, a Handanović da “ni kokoš ne smije ostati”. Pored riječi, kako je dodala, iskazi se razlikuju u pogledu mjesta i osoba kome su te riječi izgovorene.

Zajedno s Bojadžićem, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, nekadašnjim vojnicima odreda “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, bivšem vojniku brigade “Neretvica”.

Odbrana se osvrnula i na optužbe da je po okončanju napada Bojadžić sredstvom veze izdao naredbu Hodžiću za strijeljanje nekoliko zarobljenih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). O ovome, kako je kazala Rešidović, svjedočila je Handanović koja je rekla da su taj razgovor mogli čuti i drugi. Braniteljica je navela kako to niko nije potvrdio.

“Časni sude, neki dokazi govore da je do čina strijeljanja došlo spontano”, kazala je Rešidović, te dodala da je strijeljanje izvršeno nakon stradanja jednog pripadnika jedinice “Zulfikar” u Trusini.

Ona se pozvala na iskaz zaštićenog svjedoka D koji je rekao kako do toga ne bi došlo da Handanović nije repetirala pušku, a momak, koji je bio postrojen, krenuo da bježi.

Kako je kazala braniteljica, Bojadžić se branio alibijem koji su na suđenju potkrijepili kredibilni svjedoci i materijalni dokazi.

Iznošenje završne riječi Rešidović nastavlja 1. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English