Članak

Planirano suočenje svjedoka

22. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Zvornika, svjedok Odbrane je izjavio da nije bio kod sela Petkovci u julu 1995. godine, kao što je naveo zaštićeni svjedok Tužilaštva.

This post is also available in: English

Dušan Nikolić je kazao da je 1995. imao 17 godina i da je sa sestrom živio u Zvorniku, dok su mu roditelji živjeli u selu Đulići, gdje je povremeno dolazio.
Svjedok je rekao da poznaje zaštićenog svjedoka SB-1, s čijim se mlađim sinom ranije družio.
“Već pred moju svadbu počeo sam ga izbjegavati, počeo je da krade, znam da je u zatvoru. Počeo je nešto da mulja, ja sam ga išamarao i izbacio iz kuće”, kazao je Nikolić, dodavši da ga je SB-1 kasnije “poprijeko gledao”.
Petko Pavlović, branilac optuženog Srećka Boškovića, naveo je da SB-1 tvrdi da je svjedok Nikolić bio na brani u julu 1995. godine, te je pitao svjedoka da li bi prihvatio suočenje sa SB-1.
“U svako doba dana i noći”, odgovorio je Nikolić.
On je kazao da poznaje optuženog Boškovića i da ga je viđao sa starijim sinom SB-1, koji je, kako je rekao, također bio u zatvoru.
Kao prvi svjedok Tužilaštva BiH, SB-1 je u januaru ove godine na suđenju izjavio da je čuo kako je optuženi Srećko Bošković priznao ubistvo dječaka.
Bošković je optužen da je sredinom jula 1995., nakon što su srpski vojnici strijeljali Bošnjake, a potom ukopavali njihova tijela na platou Crvene brane, prišao jednom dječaku i rekao mu da je slobodan, a nakon što se dječak udaljio, ubio ga iz automatske puške.
Na pitanje Odbrane da li je ikada čuo da je “Bošković imao neke veze sa branom”, svjedok je odgovorio da nije.
Svjedok Odbrane Radovan Đokić je kazao da nikada nije bio na brani niti zna gdje se nalazi.
Sa dijela suđenja na kojem su Đokiću postavljana pitanja o zaštićenom svjedoku SB-1, javnost je bila isključena.
Nakon završetka saslušanja ovog svjedoka, Tužilaštvo BiH je predložilo da se izvrši suočenje SB-1 i svjedoka Odbrane Dušana Nikolića i Radovana Đokića.
Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj prijedlog i zakazalo nastavak suđenja za 29. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English