Članak

Posmrtni ostaci iz ovog i prošlih ratova

20. Maja 2015.00:00
Tokom traganja za kostima žrtava iz proteklog rata, nerijetko se pronađu posmrtni ostaci osoba koje su stradale u Drugom svjetskom ratu ili čak ranije. Tačan broj pronađenih koji se vežu za taj period još uvijek se ne zna, a njihovi posmrtni ostaci se nal

This post is also available in: English

aze u mrtvačnicama.

Posljednji primjer, gdje je pronađeno 15 tijela, jeste grobnica Snagovo kod Zvornika.

“Nakon što je počela ekshumacija i izvršen antropološki pregled ostataka, pronađeni su neki sitni predmeti, i postoji velika vjerovatnoća da nije riječ o žrtvama iz našeg mandata”, kaže Lejla Čengić, glasnogovornica Instituta za nestale u BiH.

Na lokalitetu Snagovo je u ranijem periodu pronađeno sedam sekundarnih masovnih grobnica, iz kojih je ekshumirano 818 posmrtnih ostataka civila bošnjačke nacionalnosti ubijenih u julu 1995. godine.

Također, u blizini Snagova, u rejonu Crnog vrha pronađena je jedna od najvećih masovnih grobnica u našoj zemlji, iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci zvorničkih Bošnjaka ubijenih 1992. godine.

Tokom Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije stradalo je oko milion ljudi. Koliko ih je nestalo s područja BiH, ne zna se. Tokom prošlog rata, s područja BiH je nestalo više od 30.000 ljudi, a za više od 8.000 se još uvijek traga.

Stručnjaci upozoravaju da je velika vjerovatnoća da svi nestali tokom proteklog rata u BiH neće biti pronađeni, a da će možda neki biti pronađeni nakon 70 i više godina, što se dešava sada sa žrtvama iz Drugog svjetskog rata.

Kada pronađu posmrtne ostatke iz Drugog, pa i Prvog svjetskog rata, u Institutu za nestale u BiH kažu da ih ekshumiraju i ostave u mrtvačnice.

“Čeka se revizija centara za nestale, kada će se ti posmrtni ostaci odvojiti od žrtava ovog rata, te na način dostojan čovjeka ukopati”, navode u Institutu.

Tokom iskopavanja posmrtnih ostataka iz jezera Perućac u blizini Višegrada, u augustu 2010. godine pronađeni su posmrtni ostaci grupe njemačkih oficira i vojnika čija su tijela tokom ili nakon Drugog svjetskog rata sahranjena u obalnom pojasu rijeke Drine, koji je 60 godina nakon izgradnje Hidroelektrane Banja Bašta ostao u jezeru.

Također i u Kupresu, u grobnici “Ogledala”, sredinom augusta 2013. godine pronađeno je 75 tijela stradalih u Drugom svjetskom ratu. Obavljen je zajednički ukop jer, zbog nedostatka DNK uzoraka, finansija i drugih problema, nisu identifikovani.

Džana Brkanić


This post is also available in: English