Članak

Potrebna dozvola Haškog tribunala

13. Maja 2015.00:00
Odbrana Novice Tripkovića, optuženog za zločin počinjen u Kalinoviku, najavila je svjedočenje zaštićnog svjedoka S-5, ali moraju dobiti dozvolu od Haškog tribunala.

This post is also available in: English

U Sudu BiH održana je statusna konferencija pred početak dokaznog postupka drugooptuženog Tripkovića. Najavili su iskaze tri svjedoka, od kojih su dva zaštićena.

Sudsko vijeće je naložilo Odbrani da zatraži dozvolu za svjedočenje S-5, koji je dobio zaštitne mjere tokom svjedočenja u Haškom tribunalu.

Predloženo svjedočenje drugog svjedoka, kojem je dodijeljen pseudonim FVS, Sudsko vijeće je odbilo.

“Ne usvaja se prijedlog Odbrane o svjedočenju ovog svjedoka”, kazala je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća, pojasnivši da Haški tribunal nije odobrio njegovo svjedočenje.

Zajedno s Tripkovićem, za zločin u Kalinoviku optužen je i Zoran Bjelica. Oni su optuženi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), u augustu 1992. godine učestvovali u ubijanju i mučenju civila bošnjačke nacionalnosti, koji su bili zatvoreni u Osnovnoj školi “Miladin Radojević” u Kalinoviku.

S njima je bio optužen i Marinko Bjelica, ali je zbog bolesti optuženog postupak razdvojen.

Na statusnoj konferenciji i Tužilaštvo je najavilo saslušanje još dva svjedoka, te ulaganje materijalnih dokaza.

Na narednom ročištu, najavljeno je saslušanje jednog svjedoka Optužbe, dok se za drugog, prema najavi tužioca Ćazima Hasanspahića, čekaju nalazi vještaka.

Suđenje se nastavlja 3. juna.

Jasmina Đikoli


This post is also available in: English