Članak

Zatraženo kažnjavanje i odšteta od Markovića

12. Maja 2015.00:00
Optužba je u završnim riječima zatražila da Sud BiH Bosiljka i Ostoju Markovića proglasi krivima i osudi za silovanje četrnaestogodišnjakinje počinjeno 1992. u Kotor-Varoši.

This post is also available in: English

Tužiteljica Olivera Đurić je navela kako je dokazano da su optuženi bili pripadnici Kotorvaroške brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i da su sa Predragom Cicmanovićem učestvovali u silovanju.

Ona je naglasila kako su svjedoci Optužbe, ali i Odbrane, potvrdili da su optuženi bili u kombiju u kojem je silovana S-4.

“Svjedokinja je izjavila da je silovana od više osoba. Silovali su je na silu naizmjenično, a dvojica su je natjerali i da ih oralno zadovoljava”, kazala je Đurić.

Tužiteljica je istaknula da ni Odbrana nije osporavala da je S-4 silovana, ali kako je tvrdila da je u tome učestvovao samo Predrag Cicmanović, koji je poginuo, s namjerom izbjegavanja krivične odgovornosti optuženih.

Đurić je naglasila da je iskaz svjedokinje S-4 da se radi o više lica uvjerljiv, te da je potvrđen izjavama drugih svjedoka. Prema njenim riječima, priča o alibiju optuženih je čista fikcija.

Tužilaštvo BiH tereti Markoviće da su 28. juna 1992. godine na području općine Kotor-Varoš silovali maloljetnu osobu, kojoj je na suđenju dodijeljen pseudonim S-4.

Tužiteljica je istaknula da ne postoji nijedna realna olakšavajuća okolnost za optužene, dok postoji niz otežavajućih okolnosti.

“Posljedicom silovanja je u cijelosti promijenjen život S-4 i njene porodice. Ostala je traumatizirana za cijeli život”, kazala je Đurić.

Nedžla Šehić, opunomoćenica oštećene S-4, kazala je da Sud odredi da Bosiljko i Ostoja Marković solidarno isplate 40.000 KM zbog pretrpljenih fizičkih i psihičkih bolova, pretrpljenog straha i smanjene životne sposobnosti za 12 posto.

“Ne postoji adekvatana nadoknada za ono što je ovim krivičnim djelom počinjeno oštećenoj, ne postoji ni približna cijena za njene srušene snove, zaustavljenu mladost i zauvijek uništen život”, kazala je Šehić.

Ona je navela da bi se u slučaju parničkog postupka zaštićenoj svjedokinji S- 4 morao otkriti identitet, te predložila da Sud BiH donese odluku o nadoknadi nematerijalne štete.

Odbrane Bosiljka i Ostoje Markovića završne riječi će iznijeti 26. maja.

Albina Sorguč


This post is also available in: English