Članak

Supruga preminula nakon ranjavanja

12. Maja 2015.00:00
Svjedočeći o napadu na konvoj sa srpskim stanovništvom na području Rogatice, Ljubo Mutlak je rekao da je u augustu 1992. godine njegova supruga pogođena hicima iz oružja, nakon čega je preminula.

This post is also available in: English

Mutlak, koji je svjedočio na poziv Tužilaštva BiH, kazao je da su konvojem krenuli iz sela u blizini Goražda krajem augusta 1992. godine, nakon što ih je blokade oslobodila Rogatička brigada Vojske Republike Srpske (VRS).
Svjedok je rekao da su u vozilu s njim bile supruga i punica.
Kako je ispričao, pucnjava je počela u blizini mjesta Kukavice (općina Rogatica), te je pogođena njegova punica, koja je sjedila na mjestu suvozača.
“Žena da ustane da joj pruži pomoć, tada je i ona pogođena. Usta joj poplaviše”, kazao je Mutlak.
Nakon što su stigli u Rogaticu, kako je izjavio svjedok, pružena im je pomoć, a poslije su operisane.
“Poslije operacije žena i punica su podlegle”, rekao je on.
Za učešće u napadu na konvoj izvedenom 28. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice, u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno, sudi se Muhamedu Šišiću, Emiru Drakovcu, Azizu Šuši i Tariku Šišiću.
Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete Armije BiH (ABiH), dok su ostali optuženi bili pripadnici ove jedinice.
Odgovarajući na pitanja Odbrane, Mutlak je kazao da konvoj nije bio obilježen. Prije njegovog svjedočenja, Sudsko vijeće udaljilo je iz sudnice optuženog Šušu jer je bio pod dejstvom alkohola.
“Nisam pijan, života mi”, odgovorio je Šuša, nakon čega su ga izveli sudski policajci.
Suđenje se nastavlja 2. juna.

Amer Jahić


This post is also available in: English