Članak

Mučenje pod maskama

12. Maja 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH ispričao je na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika kako je tučen i mučen u domu u Rapatnici u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Pero Đukić je opisao kako je u sali doma fizički zlostavljan raznim spravama. Prvo su ga, kako je naveo, osobe pod maskama udarale rukama, a Zoka bubnjar palicom.

“Pokazali su mi torbu s alatom. Bila je tu lemilica, šprice, kliješta… Kažu sve će to isprobati na meni. Špricu sa iglom su mi gurali pod prste… Samo sam pitao zašto to rade… Zoka me pržio lemilicom po leđima, ruci i stomaku… Osjetiš miris kože”, prisjetio se Đukić.

On je dodao da su mu potom prikopčali štipaljke na uši i uključili kabal u struju, nakon čega se onesvijestio.

“Sa ranama sam ubačen u podrum, u kojem je bilo deset centimetara prašine od uglja. Rane su oticale… Mislio sam da Lazar neće preživjeti, on je isto bio sav ispržen. Brat Drago je doživio još gore povrede”, kazao je Đukić.

Svjedok je naveo da su ga tokom zatočeništva u Rapatnici desetak puta izvodili iz podrumske prostorije za ugalj i udarali na spratu.

Za zločine počinjene nad srpskim civilima u Rapatnici, sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima vojne policije.

Svjedok Đukić je rekao da je poslije mučenja u sali odveden u kancelariju gdje su ga previle medicinske sestre i da je tada, kako je kazao, došao Fikret Ibračević.

“Nasmijao se cinično i pitao: ‘Ko ti je to uradio?’ (…) On je više puta dolazio kad su nas tukli. Samo uđe i izađe”, rekao je Đukić.

On je naveo da ne bi mogao opisati kako je izgledao Ibračević, kao i da ga ne bi mogao prepoznati.

Svjedok je za 20 dana u Rapatnici čuo i za Suada čuvara, izvjesnog Mućeta, kao i za Zoku bubnjara, za kojeg je kasnije saznao da se zove Zurahid Mujčinović. On je ranije osuđen na osam godina zatvora za zločine počinjene u Rapatnici.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog Ibračevića, svjedok je naveo da je u aprilu 1992. u njegovom selu 30-ak mještana držalo straže i da je on bio komandir jedne od “grupa”.

Suđenje se nastavlja 19. maja.

Marija Taušan


This post is also available in: English