Članak

Majku prepoznao po odjeći i nakitu

12. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je među posmrtnim ostacima ubijenih u selu Karačići prepoznao majku.

This post is also available in: English

Osman Dobrača je izjavio da je početkom rata telefonom razgovarao sa roditeljima koji su živjeli u Karačićima kod Rogatice.
“Rekli su da srpska vojska, to jeste naša bivša vojska – Jugoslovenska narodna armija (JNA) – napada. Poslije toga nije više bilo komunikacije i sa roditeljima se nisam čuo”, kazao je svjedok, dodavši kako je kasnije saznao da mu je majka 1992. godine ubijena u štali Muhameda Pinje.
Napomenuo je kako je ove informacije dobio od Fikreta Pinje, te da je zajedno s njim prisustvovao ekshumaciji ubijenih.
“Znam da je bilo nevrijeme, pošla kiša malo padati. Ja sam počeo kopati, i našli smo kosti, bilo je odjeće i zlata”, rekao je Dobrača.
Tog dana, kako je naveo, nađene su i čahure automatske puške. Na pitanje Odbrane ko je prepoznao kosti njegove majke, svjedok je kazao da je on to uradio.
“Prepoznao sam je po zlatu, bila su tri prstena… I po odjeći, bio je džemper bijeli pleteni i šal”, rekao je on, dodavši kako su tog dana nađeni posmrtni ostaci tri tijela.
Dobrača je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću te Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.
U jednoj garaži u Karačićima pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili, a zatim prouzrokovali požar u kojem su ostaci zapaljeni, navodi se u optužnici.
Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali su bili pripadnici ove jedinice.
Saslušanje Dobrače kasnilo je više od sat vremena jer Sud BiH nije mogao kontaktirati svjedoka. Po dolasku u sudnicu on je kazao da zbog zdravlja nije sposoban svjedočiti, nakon čega je ipak odlučio da će pokušati dati svoj iskaz.
Saslušanje dva zaštićena svjedoka Tužilaštva BiH planirano je za 9. juni.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English