Članak

Dokazi za ili protiv svjedočenja Sefera Halilovića

12. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, Tužilaštvo BiH prezentovalo je tri dokumenta kojima nastoji pobiti navode Sefera Halilovića, svjedoka Odbrane.

This post is also available in: English

Kao dokaze replike, tužilac Dževad Muratbegović uložio je zahtjev i obavijest koje je 1992. godine sačinilo Ministarstvo odbrane Sarajevo. Ovi dokumenti se odnose na rad vojnog pritvora i zatvora koji su bili u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu.

“Pobijamo navode svjedoka Sefera Halilovića koji je tvrdio da je Ministarstvo odbrane bilo nadležno za vojni zatvor”, rekao je Muratbegović.

Kao posljednji dokaz, prezentovao je naredbu Glavnog štaba Oružanih snaga o imenovanju upravnika i pomoćnika vojnog zatvora.

Tužilac je pojasnio kako se i iz ovog dokumenta vidi da Ministarstvo odbrane nije bilo nadležno za vojni zatvor jer je Glavni štab Vojne komande imenovao upravnika i pomoćnika zatvora.

Odbrana je kazala kako nije tačno da se ovim dokumentima pobijaju navodi svjedoka Halilovića.

“Ovi dokumenti su zapravo potvrda onoga što je svjedok govorio. Zabuna je što se mijenjaju instituti vojnog pritvora, vojnog zatvora i kako je kolega tužilac u optužnici rekao, logora”, kazao je Vlado Adamović, branilac drugooptuženog Iulian-Nicolaea Vintile.

Halilović je u svom svjedočenju 3. marta rekao da je Ministarstvo odbrane bilo nadležno za vojni pritvor.

Zajedno sa Ramizom Avdovićem, Vintili se sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu. Tužilaštvo BiH smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju, te odvođeni na prisilni rad.

Avdović je, prema optužnici, bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Odbrana Vintile je predložila ulaganje dokumenata o nadležnosti prema vojnim pritvorima i zatvorima. Među predloženim dokumentima su spiskovi komisije za razmjenu.

O ovim dokazima tužilac će se izjasniti naredni put.

Suđenje će se nastaviti 26. maja.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English