Članak

Alibi za optuženog Brnjića

12. Maja 2015.00:00
Svjedok Ivo Brnjić je potvrdio da se njegov brat, optuženi Marijan Brnjić, nalazio u Njemačkoj u periodu za koji ga optužnica tereti da je počinio silovanje u Odžaku.

This post is also available in: English

Svjedok Brnjić je rekao da je 10. maja 1992. godine iz Zagreba brata “prebacio” u mjesto pored Münchena, gdje su mu već bili roditelji, supruga i djeca.

“Marijan je ostao tu sa svojom ženom i djecom”, rekao je svjedok, koji već 25 godina živi u Austriji.

On je kazao da ga je posjetio nakon 40 dana, te da su do naredne posjete, koja je bila u julu 1992., pričali telefonom. Dodao je da mu je brat u tom mjestu ostao oko šest godina.

Odgovarajući na pitanja tužioca Miroslava Janjića, svjedok je rekao da kod sebe ima jugoslovenski pasoš iz tog perioda, ali da ne zna koji su prelasci evidentirani. Dodao je da je prevozio mnoge osobe koje nisu imale pasoš.

Zajedno sa Brnjićem, za višestruka silovanja žena srpske nacionalnosti od juna do augusta 1992. godine, sudi se Martinu Barukčiću, Pavi i Iliji Glavašu. Oni su, kako se navodi u optužnici, u to vrijeme bili pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane.

Josip Marić, drugi svjedok Odbrane, kazao je da je optuženog Brnjića viđao u Njemačkoj u junu 1992. godine. Svjedok, koji živi u Švicarskoj, rekao je da je radio na prikupljanju pomoći za Odžak, te da je Brnjića vidio u junu 1992. godine, kada je vozio pomoć preko Njemačke.

“On nam je dao dva-tri paketa, ne znam više i koliko. Dao nam je neki novac”, dodao je Marić.

Svjedok Odbrane Ivo Bajušić također je rekao da je vidio Brnjića u njemačkom gradu na granici sa Švicarskom u junu 1992. godine. Svjedok, koji je u to vrijeme živio u Švicarskoj, kazao je da se svake prve nedjelje u junu 1992. u tom gradu održava fešta.

“Bio je Marijan sa ženom i djecom. Zajedno smo sjedili”, rekao je svjedok i dodao da su u narednim mjesecima kontaktirali telefonom.

Mato Iličević, četvrti svjedok Odbrane, kazao je da se u Njemačkoj prvi put sa Brnjićem sreo krajem maja 1992. godine. Prisjetio se i njihovog susreta 15. juna 1992. godine, kada su zajedno klali svinje, te da ima fotografije, ali ih nije ponio.

Na pitanje kada je došao u Njemačku, svjedok je prvi put rekao “15. maja”, a drugi put “20. maja”, pojasnivši da se ne može tačno sjetiti. Tužilac je rekao kako se svjedok ne sjeća datuma koji se odnose na njega, a sjeća se u vezi sa Brnjićem.

Suđenje se nastavlja 2. juna.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English