Članak

Psihički problemi svjedoka

7. Maja 2015.00:00
Vještak neuropsihijatar je rekao da jedan od predloženih svjedoka Tužilaštva BiH zbog duševnih problema nije u stanju dati iskaz na suđenju Mati Čondriću, optuženom za zločine počinjene u Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Vještak Vjekoslav Kovačević je kazao da je do ovakvog zaključka došao nakon što je razgovarao sa svjedokom i pregledao njegovu medicinsku dokumentaciju.

Kovačević je pojasnio da svjedok boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i depresije.

On je kazao da su svjedokovi duševni problemi počeli nakon izlaska iz zarobljeništva. Dodao je kako svjedok vjeruje da je “sve okrenuto protiv njega”.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da je ovaj svjedok davao iskaze u istrazi prošle godine.

Na pitanje Kajganića da li je svjedok tada bio sposoban, Kovačević je odgovorio: “Pa bio je sposoban. Međutim, poslije tog iskaza zapao je u stanje pogoršanja.”

Vještak je rekao kako bi sudnica bi svjedoku izazvala nemir, konfuziju i dekoncentraciju.

“Ja mislim da nema šanse za ozdravljenje”, dodao je on.

Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u prostorijama stare zgrade policije zlostavljao jednu osobu, te da je, sa još jednim pripadnikom HVO-a, u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd” udarao jednu osobu.

Optužen je i da je krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English