Članak

Ubistvo oca u bilećkom zatvoru

5. Maja 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva ispričao je da mu je otac ubijen u bilećkom zatvoru 1992. godine, te da je čuo od bivših zatvorenika da ga je ubio izvjesni Duka.

This post is also available in: English

Zajedno sa dedom i nanom, kao sedmogodišnjak Adis Avdić je, kako je kazao, posjećivao oca Ferhata u dva zatvora u Bileći, noseći mu hranu. Prema njegovim riječima, otac im je rekao da su ga udarali policajci.

Svjedok Avdić je kazao da je njegov otac bio zatvoren u Đačkom domu, a kasnije u Stanici policije u Bileći, te da je on odlazio da ga posjeti kada bi mu dedo i nana nosili hranu.

“Bio je non-stop zatvoren dok ga nisu ubili”, izjavio je Avdić, dodavši da je za ubistvo saznao dan ili dva kasnije.

Na upit Tužilaštva svjedok je pojasnio da je za ubistvo saznao od dede, nane i bliže familije, dok je tokom unakrsnog ispitivanja odgovorio da je saznao od komšije dok se igrao s djecom u komšiluku.

“Odvezli su tijelo u bolnicu, poslije smo ga sahranili”, rekao je Avdić, pojasnivši da je na očevom tijelu vidio da su ga udarali u zatvoru jer je imao obilježja od pendreka po glavi, leđima, nogama i rukama.

Svjedok je istakao da je čuo da ga je ubio Duka, za čije je ime čuo prije nego što je otac odveden u zatvor, a za kojeg misli da je bio u policiji.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Minke Kreho svjedok je odgovorio da je za ubistvo oca čuo od braće Bajramovića i Ramiza Pervana, koji su bili zatvoreni s njim.

“Mislim da je Duka to učinio, bio je tu”, kazao je svjedok, dodavši da ne može prstom uperiti u Duku i reći da je to učinio.

Miroslav Duka, nekadašnji komandir policije u Bileći, za zločine počinjene u tom gradu optužen je skupa s Goranom Vujovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, i Željkom Ilićem, nekadašnjim policajcem.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đačkog doma u Bileći, gdje su zatočenici mučeni, zlostavljani i ubijani. Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju.

Ahmet Čamo, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je oko četiri mjeseca 1992. godine bio zatvoren u zgradi Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP) i Đačkom domu u Bileći.

Svjedok je kazao da ga je u policiji ispitivao izvjesni Radovanović, koji mu je naredio da legne i stisnuo mu glavu nogom, nakon čega mu je krenula krv iz nosa. Čamo je rekao da je vidio i kako je Duka nogama udarao Mehmeda Murguza.

“Bilo je deset do 15 udaraca nogom u predjelu glave”, kazao je Čamo, istaknuvši da je nakon tri dana provedena u policiji prebačen u Đački dom.

Čamo je pojasnio da je izjavu pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dao u prisustvu svoje braće. Negirao je da su mu “suflirali šta će reći”.

Nastavak suđenja zakazan je za 12. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English