Članak

SDS protiv optuženog Godinjaka

5. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je kazao da je Srpska demokratska stranka (SDS) tražila smjenu optuženog Edhema Godinjaka, koji je bio načelnik policije u tom mjestu.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok T, koji je bio član SDS-a, kazao je da je ova stranka zatražila smjenu optuženog nakon što su bošnjački vojnici u aprilu 1992. ubili dvojicu policajaca, Bošnjaka i Srbina. Rukovodstvo stranke, dodao je svjedok, bilo je mišljenja da je u to bio umiješan Godinjak.

I ranije je, kako je rekao svjedok, SDS tražio njegovu smjenu, ali on te zahtjeve stranke nije smatrao opravdanim.

“Nisu neke logike bile jasne. Meni ni danas nisu jasne”, dodao je on.

Godinjak je optužen, zajedno sa Medarisom Šarićem i Mirkom Bunozom, za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok T je rekao da je u mjestu Kijevo, koje se nalazi u sastavu općine Trnovo, bilo mirno do napada bošnjačkih snaga 7. jula 1992. godine. Tog dana je, kako je ispričao, sa rođakom kamionom prevozio namirnice i upali su zasjedu u mjestu Strajišta kod Kijeva, te je on ranjen, a rođak ubijen.

“Mi smo bili u civilnom odjelu. Pucali su, ne znam iz čega su pucali”, kazao je svjedok, te dodao kako je imao pištolj.

Svjedok se složio sa Odbranom da je ta lokacija jedno od važnijih uporišta srpskih snaga na području Trnova. Složio se sa braniteljicom Vasvijom Vidović da je tim snagama nosio namirnice.

Nakon ranjavanja, kako je rekao, bio je na liječenju, a na područje Trnova vratio se u julu 1993., nakon ponovnog ulaska srpske vojske. Kazao je da je vidio ubijene osobe srpske nacionalnosti.

Tokom ispitivanja ovog svjedoka, Odbrana je nastojala dokazati da je SDS počeo sa ratnim pripremama u Trnovu 1991. godine.

“Ja ne znam za to, vjerujte”, kazao je svjedok.

Braniteljica Edina Rešidović je pokazala svjedoku dokumentaciju iz koje, kako je rekla, proizlazi da je SDS u drugoj polovini 1991. otpočeo formiranje vojnih formacija i paralelne vlasti.

U dokumentaciji je, kako je dodala, navedeno da se početkom 1992. godine na sjednici SDS-a razgovaralo o naoružavanju srpskog naroda. Svjedok je kazao da se sjeća toga, pojašnjavajući da je postojao strah od Teritorijalne odbrane (TO), koja je bila više bošnjačka.

Odbrana smatra da su ove pripreme SDS-a prethodile napadu srpske vojske izvedenom krajem maja 1992. na području Trnova, gdje je živjelo bošnjačko stanovništvo.

Svjedok je kazao da je stanovništvo u Kijevu bilo odsječeno i da nisu znali šta se dešava u Trnovu.

Suđenje se nastavlja 26. maja.

Amer Jahić


This post is also available in: English