Članak

Alat za mučenje

5. Maja 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako je tokom zatočeništva 1992. godine mučen u Domu u Rapatnici.

This post is also available in: English

Drago Đukić je kazao da je jedne noći izveden u salu, gdje su ga pekli lemilicom, gurali mu igle pod nokte i natjerali da pojede so iz čaše.

“Bila su šestorica, dvojica u kapama, imali su rukavice bez prstiju… Jedan crni u uniformi vojne policije rekao je Mujčinović Zurahidu da izvadi lemilicu i počeo je da me prži”, prisjetio se Đukić, pokazujući ožiljke na prsima i leđima.

Mujčinović mu je potom, kako je dodao, gurao iglu po nokte, koju je izvadio iz velike torbe u kojoj je bio alat.

“Ubode, vrati, ubode, vrati… svih osam prstiju, nije palac… Onda je uzeo spravu, a taj drugi je rekao da to ostavi, da ne vadi oči”, ispričao je svjedok, koji je plakao prisjećajući se dešavanja.

Đukić je kazao da su mu, nakon što je morao pojesti so, drugog dana dali vode. Poslije njega, kako je dodao, izveli su i njegovog brata Peru Đukića te Lazara Stanišića i takođe ih mučili lemilicom i priključivanjem na struju.

Prema svjedoku, tražili su od stražara da im dovede doktora, a nakon dva dana u prostoriju u kojoj su bili došao je optuženi Ekrem Ibračević.

“Ušao i izašao. Bio je u vojnoj uniformi. Mislim da je to ovaj ovdje”, izjavio je Đukić pokazujući na prvooptuženog Ibračevića.

Doktor je, kako je izjavio, došao poslije sedam dana, kad su se rane već bile zagnojile i raspadale. Svjedok je rekao da su narednih večeri izvođeni i udarani rukama i nogama dok, za 20 do mjesec dana, nisu prebačeni za Tuzlu.

“Ovaj mi je momak poznat, u drugom redu… Bio je kad su nas tukli u sali”, kazao je Đukić pokazujući na drugooptuženog Fikreta Smajlovića.

Na pitanje Odbrane svjedok je odgovorio da mu je 2008. u policiji bilo predočeno deset fotografija i da tada nije identifikovao Smajlovića.

Ibračević, nekadašnji načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, te Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, pripadnici Vojne policije, optuženi su za zločine počinjene nad srpskim civilima u Rapatnici.

Svjedok je rekao da je 90 odsto siguran da su Ibračević i Smajlović osobe koje je vidio u konkretnim prilikama u Rapatnici. Za Zurahida Mujčinovića, koji je ranije osuđen na osam godina zbog ovih zločina, kazao je da je siguran “hiljadu posto”.

Đukić je ispričao i kako su mu prije nekoliko godina kući dolazili nekadašnji vojni policajac Ismet Imširević i Sinan Alić iz “fondacije”. Kako je naveo, govorili su mu da ga Mujčinović nije mučio i tražili da povuče izjavu protiv njega.

“Kad sam to odbio, Ismet mi je dao spisak ko je odgovoran za Rapatnicu. Rekao mi je da je Ekrem bio svako veče na spratu kad smo mučeni i tučeni… Imširević mi je rekao da mi Sinan može valjati, da je jak čovjek”, izjavio je Đukić.

Suđenje se nastavlja 12. maja.

Marija Taušan


This post is also available in: English