Članak

Silovanje umanjilo životnu sposobnost oštećene

28. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Kotor-Varoši, tim vještaka je utvrdio da je kod oštećene zbog silovanja, koje je doživjela kao četrnaestogodišnjakinja, umanjena životna sposobnost za 12 posto.

This post is also available in: English

Neuropsihijatrica Alma Bravo-Mehmedbašić i psiholog Senadin Fadilpašić su po nalogu Tužilaštva BiH sačinili nalaz i mišljenje o duševnom stanju oštećene, koja na ovom suđenju ima pseudonim S-4.
Vještaci su utvrdili da oštećena ispoljava simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) i da je sposobna svjedočiti pred sudom.
Bravo-Mehmedbašić je navela da je oštećena ranije imala PTSP, a da trenutno ispoljava neke od simptoma ovog poremećaja. Kako je rekla, trenutno nema PTSP s obzirom da je imala podršku porodice i “uspjela da zadrži ravnotežu”.
Vještačenje je obavljeno na osnovu pregleda oštećene i medicinske dokumentacije koju je Tužilaštvo dostavilo vještacima.
“Ona nije sigurna da li su bila trojica ili četvorica izvršilaca. Sigurna je da ih je bilo više od dvojice”, kazala je Bravo-Mehmedbašić.
Iznošenju nalaza i mišljenja vještaka prisustvovala je Nedžla Šehić, opunomoćenica oštećene, koja je navela da će nalaz vještaka biti dokaz kod imovinskopravnog zahtjeva ranije upućenog Sudskom vijeću.
“Ostajem kod prijedloga da se o imovinskopravnom zahtjevu raspravlja pred ovim vijećem. Imovinskopravni zahtjev proističe iz krivičnog djela”, rekla je Šehić.
Odgovarajući na pitanje opunomoćenice S-4 kako se silovanje odrazilo na odrastanje i život oštećene, Bravo-Mehmedbašić je istaknula da je oštećena, koja je tada imala 14 godina, trpjela nekoliko sati strah jakog intenziteta, što se odrazilo na njeno psihičko stanje.
“Blago joj je oštećena koncentracija, pamćenje. S-4 je kazala da je napustila prvi razred srednje škole jer nije imala koncentracije”, rekla je Bravo-Mehmedbašić, navodeći da je sve to uticalo da tim vještaka donese zaključak da joj je smanjena životna sposobnost za 12 posto.
Tužilaštvo BiH tereti Bosiljka i Ostoju Markovića, bivše pripadnike Kotorvaroške brigade VRS-a, da su 28. juna 1992. godine na području općine Kotor-Varoš silovali maloljetnu osobu, kojoj je na suđenju dodijeljen pseudonim S-4.
U optužnici se navodi da su optuženi i još jedna osoba silovali S-4 više puta u kombiju koji se kretao.
“Mi smo njen iskaz doživjeli autentičnim, nismo stekli utisak da izmišlja događaje. Ona ne zna jesu li bila trojica ili četvorica izvršilaca”, kazala je Bravo-Mehmedbašić odgovarajući na pitanja Odbrane Ostoje Markovića.
Iznošenjem nalaza i mišljenja vještaka završen je dokazni postupak, a Tužilaštvo BiH će završnu riječ izložiti 12. maja.

Albina Sorguč


This post is also available in: English