Članak

Dva rastrojena i agresivna vojnika

23. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Viteza, svjedok Tužilaštva BiH identifikovao je optuženog Jasmina Čolomana kao jednu od dvije osobe koje su ga natjerale da ih odveze do doma u kojem su bili zatočeni Hrvati.

This post is also available in: English

Svjedok Refik Mujezinović je kazao da je bio vozač saniteta 325. brigade i da je stajao kod improvizovane ambulante u mjestu Vrhovine kada su naišla dva njemu nepoznata vojnika.

“Došla su dva momka rastrojena i agresivna. Rekli su da ih vozim. Nisam smio odbiti. Imali su puške i maskirna odijela, mislim da su bili iz Sedme muslimanske… Na momenat su plakali, ‘poginu nam komandant Fehim’”, prisjetio se Mujezinović, koji je u sudnici prepoznao optuženog kao jednog od vojnika.

On je dodao da su mu, kada su došli u mjesto Prnjavor, u pravcu Počulice, rekli da stane, nakon čega su napustili vozilo kod Doma.

Prema riječima Mujezinovića, vojnici su tražili od čuvara, kojeg su zatekli pred vratima Doma, da im otključa, te su mu, kad im je kazao da nema ključ, rekli da će ga ubiti.

“Čuvar je skočio sa zida i pobjegao. Kada sam vidio šta će momci učiniti, ja sam ubacio u rikverc i otišao 150 do 200 metara do jedne krivine. Bojao sam se šta će biti sa mnom”, kazao je svjedok.

On je rekao da je potom čuo rafale, a da su se dvojica vojnika vratila za pet do deset minuta i da su se zajedno vratili u Vrhovine.

“Kao da su im se strasti smirile, nije bilo nikakve priče ni komentara. Nikad ih više nisam vidio niti sam znao kako se zovu”, naveo je Mujezinović.

On je dodao da je sutradan od mještana saznao da su u Domu bili zatočeni Hrvati i da su tri osobe ubijene, te da je o svemu dao izjavu Vojnoj policiji.

Tužilaštvo BiH tereti Čolomana da je, kao pripadnik Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), 24. aprila 1993. u mjestu Počulice došao ispred Doma, u kojem su bili zatočeni civili, i pucao iz automatskog oružja, prilikom čega su tri osobe ubijene, a devet ranjeno.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok Mujezinović je potvrdio da je Fehim Mujezinović, kojeg su vojnici spominjali, njegov daljnji rođak.

Na pitanje branioca Senada Dupovca zbog čega je čekao dvojicu vojnika i nije otišao kod vojske, svjedok je odgovorio da nije mogao u kratkom vremenu smisliti šta je najbolje da učini. On je precizirao da je sjedio u vozilu kada je čuo rafale i da nije vidio ko je pucao.

“Ne znam tačno ko je pucao, da li ovaj ili onaj, ili obojica”, rekao je Mujezinović.

Suđenje Čolomanu nastavljeno je nakon pet mjeseci, jer se čekalo saslušanje ovog svjedoka, koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Njegovim svjedočenjem okončan je dokazni postupak Tužilaštva, a Sudsko vijeće zakazat će nastavak suđenja nakon što odluči o dokaznom prijedlogu Odbrane.

Marija Taušan


This post is also available in: English