Članak

Svjedok promijenio iskaz

22. Aprila 2015.00:00
U nastavku suđenja Zdenku Andabaku, optuženom za zločine počinjene na području Livna, svjedok Tužilaštva BiH promijenio je iskaz, navodeći da je pogriješio prilikom davanja izjave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

This post is also available in: English

Josip Kasalo je kazao da je u osmom mjesecu 1993. došao u Vojnu policiju Druge lakojurišne i da mu je nadređeni bio Muamir Jašarević.

Tužilaštvo je svjedoku predočilo iskaz iz 2014. godine dat SIPA-i, u kojem je naveo da mu je glavni zapovjednik bio Zdenko Andabak, a Jašarević zamjenik.

Kasalo je objasnio da je tada pogriješio i da “kad su ga pitali, nije znao ko je zapovjednik, Jašarević ili Andabak”.

Prema optužnici, Andabak je 21. jula 1993. godine rukovodio akcijom u selu Grborezi (općina Livno), kada su pripadnici Druge lakojurišne bojne vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u njegovom prisustvu rafalnom paljbom jednu osobu usmrtili, a drugu ranili.

Pripadnici Druge lakojurišne bojne su, kako se navodi, potom ranili još jednu osobu, koju je, prema optužnici, Andabak usmrtio hicem u glavu.

Kako se dodaje, optuženi je nakon toga fizički zlostavljao jednog civila, kojem je naredio da legne na tlo, te mu skakao po stomaku i kundakom izbio dva zuba.

Tužilaštvo je svjedoku Kasalu predočilo iskaz prema kojem je on izjavio da je o dešavanjima u Grborezima imao saznanja “poslije rata i da se s tim dovodila u vezu jedinica Zdenka Andabaka”. Svjedok je rekao da nije bio tu i “da je SIPI rekao da ne zna”.

Na pitanje tužiteljice Lejle Konjić da li je na njega neko vršio uticaj, svjedok je odgovorio da nije.

Andabak je u drugom predmetu, zajedno sa Muamirom Jašarevićem i Seadom Velagićem, optužen za zločin protiv čovječnosti na području Livna 1992. i 1993. godine.

Na pitanje Odbrane da li su pripadnici nehrvati iz Sektora 1 bili razoružavani, svjedok je odgovorio da “ne zna da je ijedan”.

Optuženi Andabak je upitao svjedoka da opiše jednog lakojurišnog vojnika, na šta je Kasalo rekao da su imali zelene hlače, košulju i borbeni prsluk, zeleni opasač, pištolj i poluautomatsku pušku, te crvenu kapu.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. maj.

Lamija Grebo


This post is also available in: English