Članak

Veliki strah u Rapatnici

21. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Srebreniku, svjedok Tužilaštva BiH prisjetio se straha i udaraca koje je u junu 1992. godine dobio u prostorijama igrališta u Rapatnici.

This post is also available in: English

Vasilije Jović je kazao kako su mu prilikom odvođenja na ispitivanje prijetili da će biti strijeljan.
“Kažu: ‘Ubili smo Stokana, ti si sljedeći.’ Po mene su došla dvojica u uniformama. Pomirio sam se sa smrću. Odveli su me na sprat, u sobu gdje je bilo njih četiri-pet”, ispričao je svjedok.
Kako je dodao, osoba za stolom ga je ispitivala o naoružanju, a ostali su mu stajali iza leđa.
“Kad sam rekao da nešto ne znam, udarali su me po rukama, leđima, vratu… Boljelo je”, izjavio je Jović.
On je dodao da su ga prilikom odvođenja u prostoriju u kojoj je bio zatvoren oborili i ponovo izudarali, posebno po nogama, od čega i danas ima ožiljke.
Za zločine nad srpskim civilima zatočenim u Rapatnici, optužnica tereti Ekrema Ibračevića, nekadašnjeg načelnika vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, kao i Faruka Smajlovića i Sejdaliju Ćovića, pripadnike Vojne policije.
Svjedok Jović je kazao da je u Rapatnicu doveden sa Stokanom Markovićem i još nekoliko mještana iz njegovog sela Brezje.
On je rekao da su svi bili vođeni na ispitivanje i da su “prošli” isto što i on. U prostoriji su, prisjetio je Jović, bila i dva starija čovjeka iz sela Potpeć, koji su također bili “isprepadani i istučeni”.
“Veliki je strah kad ne znaš da li ćeš dočekati noć”, kazao je Jović.
Prema njegovim riječima, Marković je bio odvojen od njih i kada su ih nakon pet dana prebacivani u Tuzlu – vidio ga je u kamionu, “izubijanog, crnog, za ne prepoznati”.
Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da je prilikom zarobljavanja imao oružje i da je bio u uniformi, ali da nije lišen slobode zato što je bio vojnik.
Na suđenju je pročitan iskaz Pere Rikića, koji je došao u sudnicu, ali zbog zdravstvenog stanja i godina nije mogao nesmetano komunicirati. Rikić je u izjavi iz 2009. također naveo kako su u Brezju bili napadnuti, a potom zarobljeni te sprovedeni u Rapatnicu.
Suđenje se nastavlja 5. maja.

Marija Taušan


This post is also available in: English