Članak

Ubistvo roditelja u selu Trebečaj

21. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je čuo da mu je Mirko Bunoza ubio roditelje, koje Edo Godinjak nije zaštitio.

This post is also available in: English

Luka Knežević je ispričao da su njegovi roditelji, nakon što je počeo rat, ostali u selu Trebečaj. Posljednji put ih je vidio krajem maja ili početkom juna 1992. godine.

“Otac nije htio ići. Rekao je da je živio s komšijama, da nije učesnik rata i da njega starog niko valjda neće”, kazao je svjedok, koji je krajem maja 1992. napustio ovo područje jer je čuo da će biti napada.

Naveo je kako je kasnije saznao da su mu roditelji ubijeni, te da su 1993. godine njegove sestre prisustvovale njihovoj ekshumaciji.

“Ja sam dobio priču da je otac dobio udarac u glavu od Bunoze, a kada je majka ustala da ga zaštiti, i nju je rafalom sasjekao. Tako mi je ubio majku i oca za doručkom”, rekao je Knežević, dodavši da Mirko Bunoza nije bio s tog područja, te da je tu doveden “s nekim planom”.

Nakon što je Odbrana optuženog Bunoze kazala kako tvrdi da to nije istina, svjedok je kratko odgovorio: “To vi mislite.”

Bunoza je, zajedno sa Edhemom Godinjakom i Medarisom Šarićem, optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Knežević je rekao kako smatra da je Edo Godinjak, s kojim se prije rata družio, mogao zaštititi njegove roditelje, te da mu nikada neće oprostiti što to nije uradio.

“Toliko sam ga zadužio u životu da je to mogao uraditi”, kazao je on, dodavši kako Godinjaka smatra odgovornim i za druge događaje koji su se desili srpskom stanovništvu na području Trnova.

Na pitanje Odbrane optuženog Godinjaka da li je tačno da on tokom rata nije bio u Trnovu, zbog čega ne može znati šta je Godinjak radio, svjedok je odgovorio da je tačno da nije bio na tom području, ali da je čuo neke priče.

Odbrana ga je pitala i da li je tačno da je Godinjak zaštitio ljude koje je mogao, na šta je svjedok rekao da “ima i onih koje nije zaštitio”.

Do početka rata Knežević je radio u Općini, nakon čega je razriješen dužnosti kao “nepodoban kadar”. Izjavio je kako nije bio podoban ni Srpskoj demokratskoj stranci (SDS). U tom periodu bio je i član mirovnog vijeća koje je formirano kako bi smirivalo situacije nakon incidenata koji su se dešavali na tom području.

Suđenje će se nastaviti 28. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English