Članak

Vojska nije učestvovala u iseljavanju iz Sanskog Mosta

20. Aprila 2015.00:00
Poslije jednonedjeljne pauze, suđenje Ratku Mladiću je nastavljeno iskazom Branka Basare, svjedoka Odbrane, koji je ustvrdio da Vojska Republike Srpske (VRS) s proljeća 1992. nije bila umiješana u iseljavanje nesrpskog stanovništva iz Sanskog Mosta.

This post is also available in: English

U pisanoj izjavi uvedenoj u spis, Basara, koji je tada bio komandant Sanske brigade VRS-a, naglasio je da vojska nije igrala nikakvu ulogu u odlasku stanovništva iz te opštine.

“Moja brigada nije učestvovala u transportu ljudi bilo gdje, niti u iseljavanju”, kazao je pukovnik Basara.

On je ustvrdio i da VRS nije imala ništa sa zatvorima u Sanskom Mostu, koje nije ni osnovala i nad kojima nije imala nadležnosti.

“Nije bilo proglašeno ratno stanje, ja sam bio mirnodopski komandant i nisam imao pravo da formiram logore i sabirne centre, niti sam u njih išao”, posvjedočio je Basara.

Prema optužnici koja generala Mladića, nekadašnjeg komandanta VRS-a, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, Sanski Most je jedna od opština u kojim je taj progon imao razmjere genocida.

Basara je izjavio da je znao za neke od zločina počinjenih nad Muslimanima i Hrvatima u Sanskom Mostu, ali da je zlodjela nastojao da spriječi. Podaci o zločinima su iz njegove brigade bili poslati višim komandama.

Basara je negirao da je njegova brigada postupala po nalozima lokalnih srpskih vlasti u Sanskom Mostu, tvrdeći da je izvršavao isključivo naređenja nadređene vojne komande.

“Opštinske vlasti pokušavale su da brigadu potčine sebi. Ja, kao profesionalac… to nisam dozvolio, iako su oni pokušavali na sve načine da to učine”, rekao je svjedok.

Basara je tvrdio i da nije znao za šest strateških ratnih ciljeva koje je Skupština RS-a proklamovala u maju 1992, među kojima je prvi i sveobuhvatni bilo razdvajanje Srba od Muslimana i Hrvata.

Danas započeto unakrsno ispitivanje Basare tužioci će okončati sutra.

Prije Basare, posredstvom video-veze su veoma kratke iskaze dali svjedoci Odbrane Anđa Obradović i Borislav Vasiljević, koje tužioci nisu unakrsno ispitivali.

Suđenje Mladiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, nastavlja se sutra, 21. aprila.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English