Članak

Uskraćivanje dokaza Bojadžićevoj Odbrani

20. Aprila 2015.00:00
Prvog dana iznošenja završne riječi na suđenju za zločine počinjene u Trusini (općina Konjic), Odbrana optuženog Nihada Bojadžića ukazala je na nezakonitosti zbog kojih ovo suđenje smatra nepravičnim.

This post is also available in: English

Braniteljica Vasvija Vidović je rekla kako nije mogla pristupiti dokazima iz drugih istraga za zločine počinjene u Trusini. Ona je kazala da je tužiteljica Vesna Budimir, koja je pokrenula ovaj postupak, konstantno odbijala dostaviti ove dokaze.

“Ne trebam ponavljati da je Tužilaštvo od početka istrage trebalo Odbrani dostaviti oslobađajuće ili olakšavajuće dokaze”, rekla je Vidović.

Ona je istakla kako je Sudsko vijeće ponavljalo da je Tužilaštvo dužno dostaviti dokaze koji idu u korist optuženima.

U napadu ABiH na selo Trusina 16. aprila 1993. godine ubijena su 22 civila i zarobljena vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Bojadžić je optužen da je naredio vojnicima da napadnu Trusinu i izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Zajedno s Bojadžićem, za zločine počinjene u Trusini se sudi Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu i Nedžadu Hodžiću, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”, te Senadu Hakaloviću, nekadašnjem vojniku 45. brigade ABiH.

Braniteljica Vidović je navela kako su tražili izjave osumnjičenih iz drugih predmeta, ali da je tužiteljica Budimir to odbijala, uz obrazloženje da se mogu ugroziti istrage, kao i da ne idu u korist Bojadžića.

Braniteljica je rekla da su iskazi dostavljeni kada sa njima više ništa nije mogla učiniti. “Više nego jasno proizlazi da su išli u korist Nihada Bojadžića”, dodala je ona.

Kako je kazala, Jusuf Hadžajlija, nekadašnji pomoćnik komandanta 45. brigade ABiH, proveo je istragu o zločinu počinjenom u Trusini i dokumentaciju predao policiji i vojsci. U iskazu je, kako je rekla Vidović, naveo da Bojadžića nije vidio u blizini mjesta zločina.

U završnoj riječi, braniteljica se osvrnula i na pretresanje Bojadžićeve ćelije po nalogu Suda BiH. Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kako je navela, nisu Bojadžiću saopštili da ima pravo na branioca, već su mu stavili lisice na ruke.

SIPA je, kako je rekla Vidović, pregledala povjerljivu dokumentaciju optuženog i branioca, analizu iskaza svjedoka u svrhu odbrane. “Prekršena su osnovna prava Odbrane”, dodala je ona.

Kada je Bojadžiću isticao zakonski pritvor, Tužilaštvo BiH, kako je rekla Vidović, podiglo je protiv njega još dvije optužnice za zločine počinjene u Jablanici kako bi mu se produžio pritvor.

“Razdvajanjem optužnica i vođenjem dva suđenja može se nanijeti šteta optuženima”, kazala je ona i dodala je Bojadžić psihički iscrpljen.

Vidović će sa iznošenjem završne riječi nastaviti idućeg ponedjeljka, 27. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English