Članak

Tri godine zatvora Indiri Kamerić

17. Aprila 2015.00:00
Sud BiH osudio je Indiru Kamerić na tri godine zatvora za ratni zločin počinjen u Bosanskom Brodu.

This post is also available in: English

Kamerić je, kao pripadnica 101. bosanskobrodske brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), proglašena krivom da je učestvovala u psihičkom i fizičkom zlostavljanju Hazbe Nukić i zaštićenog svjedoka IK-3, kao i u fizičkom zlostavljanju Jove Dujića u prostorijama stadiona “Polet” u Bosanskom Brodu.

Šaban Maksumić, predsjedavajući Sudskog vijeća Suda BiH, kazao je da je Kamerić djela počinila kao saizvršilac, zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a.

“Vijeće je cijenilo sve dokaze, kako pojedinačno, tako i u njihovoj vezi. Imalo je u vidu i različitosti u iskazima svjedoka, ali je cijenilo i protek vremena, te stanje u kojem su se nalazili oštećeni, naročito svjedokinja Hazba Nukić. Njen iskaz je u bitnim dijelovima potpuno saglasan sa iskazom svjedoka IK-3, koji je jasan i uvjerljiv”, rekao je Maksumić.

Vijeće je utvrdilo da je je Kamerić ispitivala Nukić, optužujući je da je srpski špijun, nakon čega su je udarali pripadnici HVO-a, a potom je optužena naredila da se dovede IK-3, kojem su pripadnici HVO-a naredili da Nukić stišće grudi i spolni organ, pocijepa joj donji veš i stavi ga u džep.

Nakon ovih dešavanja, Kamerić je opalila Nukić dva šamara.

Maksumić je naglasio da je Vijeće poklonilo vjeru svjedocima Optužbe koji su govorili o učestvovanju Kamerić u fizičkom zlostavljaju Jove Dujića, kojeg je udarala metalnom šipkom.

On je nakon udaranja odveden iz stadiona “Polet”, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su 1993. godine.

Kamerić je oslobođena da je fizički i psihički zlostavljala Marka Mitrića u prostorijama policije u Bosanskom Brodu, te da je pomagala silovanju zatočenica u stadionu “Polet”.

“Dokazi nisu bili takvog kvaliteta da bi Vijeće moglo donijeti drugačiju odluku. Za fizičko i psihičko zlostavljanje Marka Mitrića, proveden je samo jedan dokaz, čitanje iskaza Mitrića, koji nije bio procesno sposoban da svjedoči pred Sudom”, kazala je Maksumić.

Kamerić je oslobođena da je pomagala u silovanju IK-1, IK-5 i Hazbe Nukić, jer Vijeće nije moglo zaključiti da su neke radnje optužene dovodile do pomaganja u silovanju.

Ona je dužna nadoknaditi troškove postupka za osuđujući dio presude, dok za oslobađajući dio troškovi postupka padaju na teret budžetskih sredstava.

Kazna je izrečena ispod zakonskog minimuma jer su cijenjene olakšavajuće okolnosti, a otežavajućih nije bilo. “Bila je mlada osoba, prema oštećenima je pokazala poštovanje, radnje nisu teške”, kazao je Maksumić.

Osuđena je po kaznenom zakonu bivše Jugoslavije.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

Albina Sorguč


This post is also available in: English