Članak

Šešelj traži da se Brammertz otpusti

17. Aprila 2015.00:00
Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj zatražio je od Haškog tribunala da pokrene disciplinski postupak protiv glavnog tužioca Sergea Brammertza i da bude razriješen dužnosti.

This post is also available in: English

Nakon što je glavni haški tužilac zatražio da se Šešelj vrati u pritvor u roku jednog dana, Šešelj je zatražio da Serge Brammertz bude diskvalifikovan sa suđenja i da se pokrene postupak njegovog razrješenja pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Šešelj je istakao da bi Brammertz, kao “čuvar međunarodne pravde”, trebao biti potpuno objektivan, ali da se tako ne ponaša, već iskazuje pristrasnost protiv Šešelja “javno komentarišući svaku njegovu izjavu, kao i odluke Pretresnog i Žalbenog vijeća”.

“Na osnovu iznesenih argumenata, očigledno je da Brammertz pristrasan čovjek, niskih moralnih kvaliteta i podložan uticajima, pa se ne smije dozvoliti, u interesu pravde i poštovanja pravnih standarda, da takav čovjek ostane na funkciji tužioca”, rekao je Šešelj.

Brammertz je zatražio vraćanje Šešelja nakon što je Apelaciono vijeće Haškog tribunala 30. marta ove godine naredilo Sudećem vijeću da odmah ukine odluku o privremenom puštanju Šešelja i da naredi njegovo vraćanje u pritvor zbog izjava koje je optuženi davao na slobodi.

Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, optužen je za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH počinjene u periodu od 1991. do 1993. godine.

On se 24. marta 2003. predao Tribunalu, a na privremenu slobodu pušten je u novembru prošle godine zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Denis Džidić


This post is also available in: English