Članak

Završen dokazni postupak na suđenju Krsmanoviću

14. Aprila 2015.00:00
Dokazni postupak na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu okončan je emitovanjem isječka dokumentarnog filma o otmici civila iz Sjeverina (Srbija).

This post is also available in: English

Tužilaštvo je uložilo dio filma u dokaze kako bi potkrijepilo iskaze svjedoka koji su prethodno saslušani na suđenju.
Krsmanović je, prema optužnici, 22. oktobra 1992. godine učestvovao u otmici 16 civila bošnjačke nacionalnosti iz Sjeverina, koji su odvedeni u hotel “Vilina vlas” u Višegradu i, nakon premlaćivanja, ubijeni.
U sedmominutnom isječku članovi porodica ubijenih opisuju kako su njihovi najbliži krenuli tog jutra na posao, kako su presretnuti i izvedeni iz autobusa, a potom odvezeni u Višegrad.
Kamion s civilima zaustavio se kod policije u Višegradu, gdje su, kako se navodi u filmu, viđeni Milan Lukić i Oliver Krsmanović. Lukić je u Haškom tribunalu osuđen na kaznu doživotnog zatvora za zločine u Višegradu.
Odbrana je kao dodatni dokaz predložila saslušanje svjedokinje u vezi s tačkom optužnice koja Krsmanovića tereti za učešće u nestanku Hameda Oprašića.
Optuženi je kazao da je nedavno u Višegradu sreo ovu svjedokinju, koja mu je rekla da je bio u pravu u vezi sa otmicom njenog supruga i da joj je to potvrdila jedna žena.
Tužilac Mirko Lečić usprotivio se pozivanju ove svjedokinje, koja je već dva puta saslušana na ovom suđenju.
On je naveo da je ona ovaj susret prijavila Tužilaštvu BiH i kazala da je srela Krsmanovića i “smogla snage” da ga pita za supruga, a da joj je on rekao da ne zna šta je s njim, te da su se pet minuta “raspravljali” i razišli.
Vijeće je odbilo prijedlog za ponovno pozivanje svjedokinje, i završnu riječ Tužilaštva zakazalo za 19. maj.
Optužnica tereti Krsmanovića kao pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) i za učešće u ubistvima, silovanjima i nečovječnim postupanjima. Suđenje mu je počelo u januaru 2012. godine.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English