Članak

Snimci sa suđenja pod kontrolom predsjednice Kreso

14. Aprila 2015.00:00
Meddžida Kreso, predsjednica Suda BiH, odobrit će medijima izdavanje cjelokupnih snimaka sa suđenja samo ako odluči da za to postoji povećan interes javnosti i time se ne ugrožava sudski postupak.

This post is also available in: English

Ovo stoji u izmijenjenom Pravilniku o ostvarivanju pristupa informacijama pod kontrolom Suda BiH, koji se primijenjuje od 7. aprila ove godine.

Iako je navedeno da snimanje i izdavanje cjelokupnih audio/video zapisa odobrava predsjednik Suda BiH, nije pojašnjeno na koji se način utvrđuje “povećan opravdan interes javnosti”.

Sa suđenja za ratne zločine jedino se može dobiti cjelokupni snimak presude. U ostalim slučajevima se izdaje desetominutni snimak, koji je najčešće neupotrebljiv za novinare. Ovakva praksa se primijenjuje već tri godine.

Iz odgovora Suda BiH dostavljenog BIRN-u BiH proizlazi da se interes javnosti utvrđuje na osnovu broja medijskih zahtjeva za izdavanje audio/video zapisa sa traženog ročišta.

Na taj način, Sud BiH je izdao medijima cjelokupni zapis sa ročišta, po prijedlogu Tužilaštva BiH, za određivanje pritvora u koruptivnom slučaju “Azra Miletić i drugi” održanom krajem februara ove godine.

“Izdavanje snimka u predmetu Azra Miletić i dr. nije izuzetak, jer su cjelokupni snimci, zbog opravdanog javnog, ali i medijskog interesa, izdani i u drugim predmetima – Husein Bosnić, Lijanovići, Gibraltar itd.”, saopštio je Sud BiH.

Radi se o suđenjima za terorizam, organizovani kriminal i korupciju. Takva situacija nije sa suđenjima za ratne zločine. BIRN BiH svakodnevno traži snimke sa suđenja, ali dobija samo deset minuta, iako su suđenja, po zakonu, otvorena za javnost.

Amer Jahić


This post is also available in: English