Članak

Premlaćivanje u Batkoviću

14. Aprila 2015.00:00
Na suđenju Gligoru Begoviću, optuženom za zločine počinjene u logoru Batković kod Bijeljine, svjedoci Optužbe su ispričali da je optuženi udarao njih i druge zatočenike.

This post is also available in: English

Svjedok Amir Berbić u sudnici je prepoznao optuženog Begovića kao osobu koja ga je udarala u Batkoviću.
“Ovaj gospodin optuženi se najviše isticao. Lično mi je rekao da živ neću ostati, da ću patiti, da će me uštrojiti”, kazao je Berbić.
On je istaknuo da je svaki dan tučen i da su ga, osim optuženog, udarali izvjesni Veselin, Zoran i Major.
“Tuče puškama, palicama, bile su male palice i jedna od 60 do 70 centimetara. Ta se prelomila, prvi put sam vidio da ima feder… Ja sam bio uvijek plav, oči su mi bile crvene, uši začepljene skroz, otekline bile, sve od tuče”, prisjetio se svjedok.
Naglasio je da je svaki od zatvorenika “specijalaca”, kako su ih zvali, udaran od pola sata do sat, što je, kako je naveo, zavisilo od raspoloženja stražara.
Od posljedica premlaćivanja, istaknuo je svjedok, umro je Zulfo Hadžiomerović, penzioner iz Vlasenice, kojeg je optuženi prozvao da izađe iz hangara u Batkoviću.
“Prozvao ga je gospodin optuženi Gligor. Čulo se psovanje optuženog – “ustaša”, “balija”, “nećeš živjeti više”… Tako je i bilo”, rekao je Berbić i dodao da su se čuli krici Hadžiomerovića, koji je nakon dva do tri sata umro.
Prema Berbićevom iskazu, ubijen je i Omer iz Bijeljine, kojeg su navečer izveli stražari, među kojima je bio i Gligor.
Begović je optužen da je u ljeto 1992. premlaćivao civile i zarobljenike u Batkoviću, kao i da je dvije osobe tjerao na seksualne odnose.
Svjedok Mehmed Bečić kazao je da je bio jedan od 13 “specijalaca” u Batkoviću, koje su stražari, kako je rekao, krili tri mjeseca kako ih ne bi registrovao Međunarodni crveni krst.
Svjedok je prvo kazao da ne zna imena i prezimena stražara koji su bili u Batkoviću, ali je, nakon što mu je pročitana izjava koju je dao istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2014. godine, rekao da poznaje Gligora Begovića.
Svjedok je u izjavi naveo da je Gligor Begović bio jedan od najgorih stražara.
“Nekad naiđe, nekad dođe, istuče tu logoraše. I mene je jedno par puta šakom ošinuo, i druge isto šakom”, kazao je Bečić.
Suđenje se nastavlja 22. aprila.

Albina Sorguč


This post is also available in: English