Članak

Pandurević pušten na prijevremenu slobodu

10. Aprila 2015.00:00
Haški tribunal odobrio je prijevremeno puštanje na slobodu Vinka Pandurevića, nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osuđen na 13 godina zatvora zbog zločina u Srebrenici.

This post is also available in: English

Predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron odobrio je da Pandurević bude pušten na slobodu s obzirom da je odslužio preko dvije trećine kazne na koju je osuđen, provodeći preko devet i po godina u pritvoru tokom trajanja suđenja.

“Iako su zločini na koje je Pandurević osuđen iznimno teški, činjenica da je odslužio preko dvije trećine osude i da je tokom suđenja pokazao određene znake rehabilitacije, govore u korist njegovog puštanja na slobodu”, navodi Meron u odluci.

Pandurević, koji je u ljeto 1995. bio komandant Zvorničke brigade VRS-a, u januaru ove godine osuđen je na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

U februaru ove godine je zatražio puštanje na prijevremenu slobodu, istaknuvši da je odslužio “preko 75 posto presude”, te da je svoju rehabilitaciju dokazao 2013., kada je osudio počinjene zločine i izvinio se žrtavama i njihovim porodicama.

Denis Džidić


This post is also available in: English