Članak

Naoružavanje srpskog stanovništva

9. Aprila 2015.00:00
Prvi svjedok Odbrane Mustafe Đelilovića, optuženog za zločine počinjene na području Hadžića, izjavio je da je srpskom stanovništvu Tarčina i Pazarića oružje oduzimano zbog opasnosti po druge građane.

This post is also available in: English

Ramiz Dupovac je ispričao da su u maju 1992. godine srpske snage napale Stanicu javne bezbjednosti (SJB) Hadžići, nakon čega je bošnjačko stanovništvo otišlo na područje Pazarića i Tarčina. U Pazariću su odlučili da formiraju Krizni štab opštine Hadžići, čiji je član postao i svjedok.

“To je bio najteži period. Izišli smo na ledinu bez materijalnih i tehničkih sredstava. Organi vlasti su bili bez ičega”, rekao je Dupovac.

Naveo je kako je tada predloženo da se počne oduzimati oružje od svih osoba koje ga do tada nisu predale Teritorijalnoj odbrani (TO).

“Ja sam još ranije vidio da je preko Jugoslavenske narodne armije srpskom stanovništvu Hadžića podijeljeno oko 1.600 komada oružja. Pa smo čuli da oko 300 do 350 pripadnika sa Bradine može da se spoji sa jedinicama srpske TO Hadžići i da postoji mogućnost da zauzmu cijelo područje opštine”, rekao je on.

Stanica policije, prema svjedokovom kazivanju, bila je zadužena za oduzimanje oružja, a donesena je odluka i da se “priđe izolaciji lica za koje postoji sumnja da sarađuju sa neprijateljskom stranom”.

“Našli smo se u vanrednoj i opasnoj situaciji. Znali smo da nas može snaći sudbina kao i stanovništvo istočne Bosne koje je tu izbjeglo. Svi smo gledali šta se dešavalo u Bosanskom Šamcu, Bijeljini, Zvorniku”, rekao je on, dodavši da je oružje predstavljao ogromnu opasnost i prijetnju, i građanima i vlastima.

Dupovac je svjedočio u odbranu Ðelilovića, koji je, zajedno sa Fadilom Čovićem, Mirsadom Šabićem, Nezirom Kazićem, Bećirom Hujićem, Halidom Čovićem, Šerifom Mešanovićem i Nerminom Kalemberom, optužen za nezakonito zatvaranje, nečovječno postupanje, fizičku i duševnu patnju, te odvođenje na prinudni rad zatočenika.

Prema optužnici, Đelilović je bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i ratnog Predsjedništva opštine Hadžići, dok su ostali bili pripadnici vojne, policijske vlasti, te upravnici u logorima. Kalember je bio stražar u “Silosu”.

Svjedočeći o situaciji u opštini Hadžići početkom rata, svjedok Dupovac je rekao kako srpsko stanovništvo nije željelo da se odazove na mobilizaciju, te da su osnovali paralelne organe vlasti.

“Imali smo informacije sa terena da se formiraju jedinice srpske odbrane u mjestima gdje su većinsko stanovništvo. I prije ovoga, imali smo inforamcije o organizovanju u Drozgometvi, donošenju oružje i opreme”, rekao je svjedok.

Prije ispitivanja Dupovca, Tužilaštvo BiH uložilo je četiri materijalna dokaza, čime je završilo svoj dokazni postupak.

Unakrsno ispitivanje Dupovca bit će nastavljeno 16. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English