Članak

Burna reakcija na promjenu optužnice

9. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na planini Igman, svjedoci Odbrane potvrdili su da je optuženi Dževad Salčin, sa ostalim pripadnicima jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u maju 1993. godine boravio u selima Drežnica i Memidžani.

This post is also available in: English

Zijat Mušić, nekadašnji zamjenik komandanta Četvrtog korpusa ABiH, ispričao je da su 9. ili 10. maja 1993. godine u Drežnicu došli pripadnici jedinice “Zulfikar”, među kojima je bio i optuženi Dževad Salčin.

Kako je svjedok napomenuo, pripadnici Zukine jedinice su došli kao ispomoć ABiH i bili su smješteni po okolnim kućama.

“Salčina se dobro sjećam jer je bio smješten u kući blizu komande, tamo gdje sam i ja bio. Hranili smo se u istoj kuhinji i često se viđali. Možda ne svakodnevno, ali bio je u Drežnici sigurno do kraja te godine”, kazao je Mušić.

Na današnjem ročištu iskaz je dao i Sejo Memidžan, koji se Salčina također sjeća kao pripadnika jedinice “Zulfikar”.

On je rekao da je Salčin, kojeg su zvali Struja, tokom maja 1993. godine spavao u njegovoj kući u selu Memidžani.

“Salčin je bio veliki galamdžija i nosao je flašu non-stop sa sobom. Zato sam ga i zapamtio”, objasnio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Salčina da je krajem maja 1993. godine ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.

Na samom početku ročišta, Tužilaštvo BiH je dostavilo primjerak nove, promijenjene optužnice, u kojoj se, umjesto maja 1993., kao vrijeme zločina navodi mart 1993. godine.

Na ovu promjenu reagovala je Odbrana optuženog Salčina navodeći da su dosadašnji svjedoci iskaze davali vezano za maj 1993. godine, te da će se o promjeni optužnice izjasniti u pisanoj formi.

Optuženi Salčin je kazao da je čitava stvar montirana i da on više neće pozivati svjedoke jer će ga Sud svakako osuditi. On je burno reagovao, gužvajući optužnicu u sudnici, zbog čega je intervenisala Sudska policija.

Nastavak suđenja zakazan je za 23. april, kada će iskaz kao svjedok Odbrane dati Nihad Bojadžić.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English