Članak

Udarci optuženih

7. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da su ga Željko Ilić i Duka udarali u objektima u kojima je bio zatvoren u Bileći.

This post is also available in: English

Sadik Mujačić je kazao da je tokom zatočeništva u objektima u Bileći od 10. juna do 17. augusta 1992. godine više puta udaran. Također je, kako je naveo, čuo da su udarani i drugi zatvorenici, a jedan od njih je podlegao nakon što je pretučen.

Svjedok je ispričao kako su ga tukli prilikom hapšenja u njegovoj kući u Bileći 10. juna. Potom je odveden u stanicu policije, zatim u kasarnu i na kraju u zatvor koji se nalazio u blizini policijske stanice.

“Jednog dana, oko tri ili četiri sata, došao je jedan zatvorenik Murguz i kazao: ‘Pozdravio te Željko Ilić i rekao da će doći večeras da te posjeti’”, prisjetio se svjedok.

On je naveo da su ga Ilić, koji je bio aktivni policajac, i izvjesni Fimić, sa kojim je došao, tukli sat vremena.

“Tukli su me u hodniku, slomili lijevu ruku, oštetili vilicu, nervni živac na lijevom oku. Mene je izveo Željko Ilić. Bili su me u hodniku između ćelija. Ilić me udario čizmom i slomio mi ruku”, kazao je svjedok i dodao da je imao podlive na očima i glavi.

Svjedok se prisjetio kako je dobio batine i u Stanici policije, gdje je bilo pet do šest osoba, među kojima su bili Duka i Željko.

“Duka je dolazio u alkoholiziranom stanju. Pojavio se Rade Stolica, Duka ga je pitao što ga ti ne biješ, a on je rekao: ‘Ja ne mogu biti ovog čovjeka.’ Duka mu je poderao košulju. Bili su me nogama, rukama, svačim”, kazao je Mujačić.

Svjedok je prvo kazao da je ga je izvjesni Radovanović udario u grudni koš, nakon čega se onesvijestio. Nakon što mu je prezentovana izjava koju je dao 2009. godine, u kojoj je izjavio da se od udarca koji mu je zadao Željko Ilić onesvjestio, svjedok je kazao da je to bio Ilić.

Miroslavu Duki i Željku Iliću, sudi se zajedno sa Goranom Vujovićem za zločine počinjene u Bileći. Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir milicije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đačkog doma u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Ilić je optužen da je učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Svjedok Mujačić je ispričao da je, nakon što su neki od zarobljenika otišli u razmjenu, a njih 38 ostalo u zatvoru, jednu večer došao Duka i udario ga nogom u glavu, slomivši mu lobanju.

“Lobanju mi je slomio Duka. Od Duke sam dva puta dobio degenek u stanici milicije i u hodniku zatvora”, kazao je svjedok.

Svjedok je rekao kako je ubijen zatočenik Ferhar Avdić, kome je u predjelu kičme vidio “plavu fleku”.

“Čovjek se davio. Sadik Čamo mu je vadio jezik i za nekoliko minuta je umro”, kazao je Mujačić.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English