Članak

Ubistvo djece u Medoševićima

3. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Čajniču, dva svjedoka Tužilaštva BiH su ispričala kako su saznali da su im djeca ubijena i zapaljena u kući u selu Medoševići.

This post is also available in: English

Svjedokinja Safeta Bavčić je izjavila da je početkom rata svoje dvoje malodobne djece odvela u Medoševiće, gdje su živjeli njeni roditelji, sestra i brat. Djecu nakon toga više nije vidjela jer, kako je kazala, saznala je da su, zajedno s njenim roditeljima i sestrom, ubijeni.

Bavčić je ispričala da je za ubistvo porodice saznala od brata Mevludina, koji je uspio pobjeći.

“Rekao je da je čuo da su roditelje pobili… Ispričao je da su bili u štali kada su ovi ljudi došli i pohvatali ih. Vodili su ih do jedne njive i tu su ih tukli. Prvo su babu tukli”, kazala je svjedokinja.

Na pitanje Tužilaštva BiH šta je bilo s njenom djecom, svjedokinja je rekla kako je njen brat kasnije saznao od jednog komšije da su joj djeca ubijena.

“Kad su njih poveli prema njivi, djecu su zatvorili u kuću. Tu su ih pobili i zapalili”, kazala je ona, dodavši kako im je taj komšija rekao i gdje su zakopana tijela njihovih roditelja i sestre.

Svjedokinja je izjavila i da joj je brat Mevludin rekao da je poznavao komšije koji su ih tog dana tukli.

“To su bili komšije najbliže, Slavko i Marijan, a ovim mlađima ne znam imena”, kazala je ona, dodavši da su se prezivali Jovanović.

Milosav, Marijan i Slavko Jovanović su optuženi da su u julu 1992. u selu Medoševići ubili pet civila bošnjačke nacionalnosti. Dva civila ubijena su iz vatrenog oružja, a jedan udarcima u grudni koš. Optuženi su potom u kući usmrtili djecu, koju su prethodno zaključali, a kuća se nakon toga zapalila.

Njih trojica su sa Stevom Jovanovićem optuženi i da su 4. juna 1992. u selu Bučkovići ubili jednu osobu. Prema optužnici, svi su bili pripadnici Treće podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedokinjin suprug Rudo Bavčić potvrdio je u svom svjedočenju da svoju djecu, Mevlidu i Murisa, nije vidio od kada su otišli u selo Medoševići.

“Mevludin nam je rekao da su pobili majku, sestru, oca. Pobili ih neki Jovanovići”, izjavio je on, dodavši da mu je Mevludin kazao i da je od jednog Srbina saznao da su mu djeca ubijena i zapaljena u kući.

Svjedok Bavčić je rekao da su tijela njegovog punca, punice i svastike pronađena, ali ne i tijela djece.

Tri nova svjedoka Tužilaštva bit će saslušana 17. aprila.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English