Članak

Potvrđena optužnica protiv Basare i Aničića

3. Aprila 2015.00:00
Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv Branka Basare i Nedeljka Aničića za zločin protiv protiv čovječnosti počinjen u Sanskom Mostu i Prijedoru u proljeće i ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Kako je danas saopćeno, Tužilaštvo BiH je optužnicu podiglo u julu 2014., a potvrđena je u augustu iste godine.

Iz Tužilaštva BiH su ranije naveli da su obojica optuženih državljani Srbije i da su nastanjeni u Beogradu. Da li su predmeti ustupljeni pravosuđu Srbije na procesuiranje, u Sudu i Tužilaštvu nisu mogli reći. U Tužilaštvu su kazali da je predmet kod njih.

Tužilaštvo BiH tereti Basaru i Aničića da su učestvovali u progonu bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, ubistvima, prisilnim preseljenjima, deportacijama, zatvaranju, kao i granatiranju nebranjenih sela i objekata te rušenju vjerskih objekata.

U optužnici se navodi da je Basara zločine vršio kao komandant Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Aničić kao komandant Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Srpske opštine Sanski Most.

Iz Tužilaštva je ranije saopćeno da je u napadima vojske i policije na civile u selima i mjestima Mahala, Muhići, Otoka, Briševo, Stara Rijeka, Stari Majdan, Hrustovo, Vrhpolje, Lukavice, Begići, Kenjari, kao i drugim lokacijama, ubijeno više stotina civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, među kojima žene, starci, djeca i trudnice.

“Veliki broj muškaraca je zarobljen i prisilno odveden u nepoznatim pravcima ili u logor Manjača i druge logore, od kada se mnogima gubi svaki trag, da bi kasnije bili ekshumirani u većem broju iz masovnih grobnica na tom području”, navedeno je iz Tužilaštva.

Albina Sorguč


This post is also available in: English