Članak

Novo vještačenje Hodžića

2. Aprila 2015.00:00
Sud BiH donio je odluku da tim vještaka, na čelu sa neuropsihijatrom Omerom Ćemalovićem, ponovo izvrši vještačenje zdravstvenog stanja Nedžada Hodžića, kako bi utvrdili da li je sposoban da prati sudski postupak.

This post is also available in: English

“Sudsko vijeće je odlučilo da tim vještaka, na čelu sa Omerom Ćemalovićem, ponovo pregleda medicinsku dokumentaciju kako bi ocijenili i odlučili da li ostaju kod svog nalaza i mišljenja”, kazala je Jasmina Kosović, predsjedavajuća Sudskog vijeća Suda BiH.

Ona je naglasila da će timu vještaka biti dostavljena kompletna medicinska dokumentacija, kao i nalazi kada je Hodžić bio hospitaliziran.

Braniteljica Nedžla Šehić je rekla da će zatražiti izuzeće vještaka Ćamalovića, jer smatra kako je on nalaz sačinio na neprimjeren način.

Omer Ćemalović je u oktobru 2013. godine, nakon timskom vještačenja, iznio nalaz prema kojem optuženi može da prisustvuje suđenju i prati njegov tok najviše tri sata, uz kraće pauze. Ćemalović je kazao da Hodžić simulira bolest, te da stoga ne postoji mogućnost preciznog izjašnjavanja o mentalnom i psihičkom stanju.

Nakon ovog je izvršeno timsko vještačenje, na čelu sa neuropsihijatrom Abdulahom Kučukalićem, koji je 26. febraura ove godine rekao da je optuženi Nedžad Hodžić neuračunljiv i nesposoban da prati suđenje s obzirom da boluje od trajne duševne bolesti.

Kučukalić je kazao da je tim vještaka pregledao Hodžića, te utvrdio da su oštećenja na mozgu optuženog Hodžića dovela do trajnih poremećaja ličnosti i ponašanja, kao i do razvijanja posttraumatskog psihosindroma i posttraumatske epilepsije.

Postupak protiv Hodžića, kojem se sudilo zajedno sa Dževadom Salčinom za zločine počinjene na planini Igman (općina Hadžići), razdvojen je dok se ne donese odluka da li je sposoban pratiti suđenje.

Hodžić, nekadašnji pripadnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za mučenje, udaranje i seksualno zlostavljanje srpskih zarobljenika na planini Igman 1993. godine.

Novo ročište zakazano je za 7. maj.

Albina Sorguč


This post is also available in: English