Članak

Alibi za Salčina

2. Aprila 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na planini Igman (općina Hadžići), svjedoci Odbrane su ispričali da je optuženi Dževad Salčin u aprilu i maju 1993. godine boravio u selu Grabovci (općina Konjic).

This post is also available in: English

Miralem Vrtić, nekadašnji vozač u 45. brdskoj brigadi Armije BiH (ABiH), kazao je da je iz mjesta Parsovići u Grabovce dovezao Dževada Salčina zvanog Struja.

“Ja sam dovezao Salčina i naoružanje 19. ili 20. aprila 1993. godine u mjesto Grabovci, gdje je bila vojska smještena”, rekao je Vrtić.

On je dodao da je Salčin stanovao u kući Himze Vrtića i da ga je viđao navečer, svaki ili svaki drugi dan.

Tužilaštvo BiH tereti Salčina da je krajem maja 1993. godine ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.

Svjedok Vrtić je rekao da su pripadnici Zukine jedinice, među kojima je bio i Salčin, iz mjesta Grabovci otišli u selo Memidžani. U ovo selo svjedok je, kako je naveo, dolazio zbog ranjenika i dovlačio hranu, te također viđao optuženog.

Svjedok Himzo Vrtić je potvrdio da su u njegovoj kući od 20. aprila do 10. maja 1993. godine stanovala trojica vojnika iz Zukine jedinice, među kojima je bio i Struja.

“Išli su u izviđanje od pet sati, a oko 10 su se vraćali”, kazao je Vrtić i dodao da su kasnije kod njegove prodavnice kartali, igrali šah i pili.

Himzo Vrtić je rekao da je stalno bio kući i da je svakodnevno viđao Struju.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English